"M-a ajutat să îmi găsesc o slujbă mai bună"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea studenţilor cred că masteratul este folositor, iar uşile se vor deschide mai uşor pentru ei. De ce să fac un master? La ce mă ajută el? Îmi va folosi în viitor? "Sigur că nu

Majoritatea studenţilor cred că masteratul este folositor, iar uşile se vor deschide mai uşor pentru ei.

De ce să fac un master? La ce mă ajută el? Îmi va folosi în viitor? "Sigur că nu mi-ar strica o slujbă ca să mă pot întreţine", e ideea care ne roade pe mulţi dintre noi. Pe de altă parte, n-ar strica puţină specializare. Patru absolvente de studii de masterat ne-au demonstrat că le putem face pe amândouă în acelaşi timp. Vom avea de câştigat o slujbă mai bună, cunoştinţe în plus, bani mai mulţi şi porţi deschise mai uşor.

Termin facultatea. Imediat mă gândesc încotro s-o apuc. Mai fac un an sau doi de master ori mă angajez? Întrebarea aceasta e prima care îi vine în minte oricărui absolvent de studii superioare. Cercetările arată că majoritatea studenţilor şi a cadrelor didactice resping ideea că masteratul ar fi inutil. Mai mult de atât, cea mai mare parte a tinerilor intenţionează să se înscrie la un astfel de curs, iar jumătate ţintesc doctoratul. Practică mai multă la master Claudia Vasile, consilier juridic, a urmat un an de master la specializarea "Drept Privat", în cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti.

"M-a ajutat într-o foarte mare măsură, deoarece tematica studiată a abordat aspectele practice ale materiilor predate în timpul facultăţii. Pentru mine, masteratul a însemnat un an în plus de facultate. Examinarea s-a desfăşurat foarte serios şi corect", povesteşte ea. De asemenea, selectarea masteranzilor a fost extrem de atentă, iar "subiectele de la examenul de admitere au fost solicitante. Consider că acest fapt a conferit un plus de calitate programului de master. Am reuşit să am o percepţie mai largă asupra instituţiilor de drept studiate", mai spune Claudia. Ea a decis să urmeze cursurile acestui masterat pentru a aprofunda materiile studiate în facultate care au atras-o cel mai mult. Şi da, a învăţat multe lucruri noi, răspunzând astfel celor care nu cred că se mai poate învăţa ceva după facultate.

"Atât cursurile, cât şi seminariile au fost extrem de interesante. Masterul m-a ajutat să îmi definesc mai bine interesul asupra dreptului privat, în comparaţie cu cel public, şi mi-a afectat în mod direct traseul profesional pe care l-am urmat. Cursurile s-au bazat pe informaţiile generale dobândite în timpul facultăţii, care au fost dezvoltate şi completate, conferindu-mi o viziune mult mai complexă asupra acestora.

Această abordare a îmbinat aspectele teoretice şi practice ale materiilor studiate, punând accent pe cele din urmă", a adăugat tânăra. Din învăţământ a ajuns într-o companie de training Ana Maria Ojoc, asistent de trainer, s-a îndreptat spre "Comunicare şi relaţii publice" la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. "A durat doi ani, întrucât a fost la frecvenţă redusă. Au fost cursuri sinteză doar sâmbăta şi duminica. Examenele la fel". Cum a decis să facă acest pas? "Am terminat facultatea de filologie şi doream să îmi lărgesc un pic domeniul.

Literatura nu mă ajuta prea mult. Nu aveam foarte mare succes la interviuri. Ăsta a fost motivul: să-mi găsesc o slujbă mai bună şi pentru a-mi lărgi orizontul. Cursurile m-au ajutat într-adevăr. Înainte eram profesoară. Acum, lucrez la o companie de training şi experienţa respectivă îmi foloseşte. M-a ajutat, într-adevăr, să îmi găsesc un loc de muncă. "O să am mai multe porţi deschise" Ramona Nicula, profesoară de română, şi-a îndreptat atenţia, timp de doi ani, spre "Dinamica structurală a limbii române".

"Mi-a folosit. M-am familiarizat cu gramatica nouă. Recunosc că l-am făcut ca să am o diplomă în plus, dar şi pentru că se cere. Nu strică studii mai multe. Nu voiam ca mai târziu să îmi ia cineva un loc pe care aş fi putut eu să îl am. S-ar putea să mă ajute la salariu. Sigur, o să am mai multe porţi deschise. Eram hotărâtă că, după ce termin facultatea, voi face şi studii postuniversitare".

"Nu întâlneai cunoştinţele acestea la facultate" Irina Marinescu, inspector stare civilă, a ales specializarea "Capacitatea administrativă şi acquis comunitar". "A fost o oportunitate. Ar fi fost o mare prostie din partea mea să nu-l fac. Deşi am avut multe necazuri şi nu îmi stătea mintea la aşa ceva, am zis că e păcat şi că o să-mi pară rău. Mai târziu cu siguranţă îmi va folosi. Chiar şi acum. Dobândeşti cunoştinţe noi", spune Irina. Dacă a învăţat ceva? "Categoric, da. Nici nu se pune problema.

Nu întâlneai cunoştinţele acestea la nivel de facultate, când nu le înţelegeai foarte bine. M-a atras tema. E posibil oricând să mă lovesc de anumite probleme în administraţie. Şi să creşti în funcţie, de asemenea. Dar când m-am apucat să-l fac nu m-am gândit la treaba asta. A fost o ocazie şi am hotărât să nu pierd trenul ăsta. Iniţial, mi-ar fi plăcut să fac ceva pe drept penal, dar nu prea mă ajuta în domeniul meu. Mi-am făcut lucrarea pe Uniunea Europeană. Au fost lucruri de care nu aveam habar înainte şi acum privesc cu alţi ochi".

Atât cursurile, cât şi seminariile au fost extrem de interesante. Masterul m-a ajutat să îmi definesc mai bine interesul asupra dreptului privat, în comparaţie cu cel public, şi mi-a afectat în mod direct traseul profesional pe care l-am urmat.

Ana-Maria Ojoc asistent de trainer >> Am terminat facultatea de filologie şi doream să îmi lărgesc un pic domeniul. Literatura nu mă ajuta prea mult. Nu aveam foarte mare succes la interviuri. Ăsta a fost motivul: să-mi găsesc o slujbă mai bună şi pentru a-mi lărgi orizontul.

Claudia Vasile consilier juridic

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite