Lubeniţa de Gottlob, mândria Banatului GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recolta de aproximativ 20.000 de tone de pepene verde a fost celebrată la cea de-a treia ediţie a festivalului care-i poartă numele. Celebritatea pepenilor de Dăbuleni este ameninţată de producătorii din comuna Gottlob, unde aproape toate familiile cultivă şi comercializează lubeniţe.

Cartofii de Belinţ, varza de Mănăştiur, piersici de Periam, podgoriile de la Recaş sau lubeniţa de Gottlob au devenit branduri agricole în judeţul Timiş, de care bănăţenii se pot mândri. Aproape fiecare familie din Gottlob, o comună construită de şvabi şi aflată la 55 de kilometri de Timişoara, are măcar o parcelă de pământ unde cultivă lubeniţă. Aici, aproape totul se învârte în jurul acestui fruct. Chiar şi emblema clubului de fotbal din localitate, Spartak Gottlob, care evoluează în Liga a IV-a, conţine un element grafic cu o lubeniţă.

Din vânzarea lubeniţelor, oamenii şi-au refăcut casele, şi-au cumpărat utilaje noi, tractoare şi camionete. Primăria şi Consiliul Local atrag venituri importante şi tot datorită acestui fruct se obţin numeroase proiecte europene. „Anul acesta am avut o recoltă de aproape 50 de tone de lubeniţă la hectar. Astfel, pe cele 400 de hectare s-au scos cam 20.000 de tone. Este un an bun, dar nu cel mai bun de până acum. Aici, totul ţine de vreme. Lubeniţa are nevoie de cât mai multă căldură", a spus  primarul Gheorghe Nastor.

Cu toate că lubeniţa de Gottlob este cunoscută şi apreciată, ea nu este încă înregistrată la OSIM. „Acum lucrăm la asta. Avem nevoie de multă documentaţie, localnicii trebuie să se organizeze în grupuri de producători. Deocamdată, în acest an am venit cu aceste abţibilduri care sunt lipite pe lubeniţe, pentru a certifica provenienţa mărfii", a afirmat Cristian Cerba, cultivator din Gottlob.



GALERIE FOTO 1



Campion la cultivat

Cel mai cunoscut cultivator de lubeniţă din Gottlob este Lucian Cireap, care a început afacerea în 1993, cu două hectare luate în arendă. Acum se poate mândri cu 270 de hectare. Anul acesta a exportat 400 de tone de lubeniţă în Ungaria. „Nu poţi să faci reclamă la lubeniţă. De fapt, lubeniţa nu are nevoie de reclamă dacă este bună. Cine gustă o dată îşi dă seama de calitate. Partenerul meu din Ungaria, de la Nagybanhegyes, mi-a spus că nu el a vândut lubeniţele de la mine, ci s-au vândut singure", a spus Lucian Cireap.

Gottlob este singura comună din judeţul Timiş care a câştigat un proiect european pe infrastructură, prin care se vor asfalta 11 kilometri de drum peste câmp, pentru ca tractoarele să nu mai aducă noroiul în localitate. Valoarea acestui proiect este de un milion de euro. Producătorii de lubeniţă au obţinut, până acum, 12 proiecte europene, prin care şi-au achiziţionat în acest fel utilaje moderne.



GALERIE FOTO 2


Nu are loc în hipermarketuri

Marea nemulţumire a celor de la Gottlob este faptul că nu pot să pătrundă în hipermarketurile din Timişoara, unde lubeniţa lor nu are loc de cele aduse din Grecia şi Turcia. „Sunt sigur că este ceva necurat la mijloc. Nu au cum să aducă lubeniţă din Grecia şi să o dea cu 60 de bani kilogramul. Noi vindem cu 30 de bani! Se ştie că hipermarketurile sunt conduse de corporaţii multinaţionale", a declarat Lucian Cireap. Fructul timişean ajunge însă pe mesele celor din Ungaria, Austria, Cehia sau Slovacia. Aproape 60% din producţie pleacă la export.

Muzică şi sport

Pentru a onora cum se cuvine lubeniţa, locuitorii din Gottlob organizează de trei ani un festival. La evenimentul de la începutul săptămânii au avut loc dansuri moderne şi tradiţionale cu „Florile Gottlobului" şi „Doina Gottlobului" şi nu au lipsit nici evenimentele sportive, fiind organizate turnee de fotbal şi de tenis de câmp.

image
image
image
image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite