Lovitura de as a lui Năstase îngroapă Clubul Voinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În decurs de opt ani, Ilie Năstase a pus mâna pe două terenuri, moşteniri de la stat, pe care le-a valorificat în interes personal
În decurs de opt ani, Ilie Năstase a pus mâna pe două terenuri, moşteniri de la stat, pe care le-a valorificat în interes personal

Fostul tenismen a câştigat, în luna aprilie, după 13 ani de procese, o bază sportivă într-un rai imobiliar din Capitală. A promis că face academie de tenis, dar a umplut-o cu gunoi.

Numai Crin Antonescu şi Eugen Bejinariu, fostul şef al RAAPPS, ştiu de ce i-au fost cesionate lui Ilie Năstase două terenuri ale statului, pe care, chipurile, câştigătorul de la Roland Garros ar fi vrut să le facă academii de tenis.

După ce în 2004 a primit cu dedicaţie un teren de 16.600 de metri pătraţi în Herăstrău, de la directorii RAAPPS de-atunci, Eugen Bejinariu şi Şerban Mihăilescu, pe care l-a transformat în club de fiţe (Gaia), acum, fostul sportiv se pregăteşte să mai dea o lovitură. Este vorba despre baza sportivă Voinţa, un teren de aproape cinci ori mai mare, respectiv 63.000 de metri pătraţi, tot din zona Herăstrău, pe care l-a primit oficial în aprilie anul acesta, după 13 ani de procese.

Astfel, la interval de opt ani, Ilie Năstase a devenit patron peste două proprietăţi pe care le-a valorificat în interes personal, deşi condiţia fundamentală din contract a fost aceea ca terenurile să fie utilizate pentru dezvoltarea unor baze sportive sub titulatura de Academie de Tenis.

„Noi facem evaziune fiscală"

Acum, filmul decurge ca o tragicomedie, în care protagoniştii principali, Ilie  Năstase şi iubita acestuia, Brigitte Sfăt,  au ajuns la cuţite din pricina investiţiei în cele peste şase hectare obţinute.

Înfrânţi în instanţe şi cu bagajele la uşă, reprezentanţii clubului, părinţii celor peste 200 de copii care se antrenează aici, dar şi patronii localurilor din zonă, care erau legaţi cu contracte până în 2014-2018, spun că sunt împinşi să ia măsuri extreme.

 „Noi facem evaziune fiscală! Îi plătim chiria lui Năstase şi Brigitte, iar ei nu ne dau nicio chitanţă. Ameninţă că bagă buldozerul peste noi dacă nu plecăm. Până acum au tăiat utilităţile, deşi sunt plătite la zi, şi au pus nişte indivizi să spargă vestiarele copiilor", susţine patronul unui bar din proximitatea terenurilor cu ieşire la Lacul Floreasca, zonă vânată de marii investitori. 

Presiunile sunt şi mai mari, susţin părinţii micilor sportivi. „Am fost îndemnaţi să ne băgăm copiii în greva foamei, pentru a-l sensibiliza pe Ilie Năstase. Nu este posibil aşa ceva. Dânsul vine aici, împreună cu doamna Brigitte, şi ne ameninţă, ţipă unul la altul, pentru că dânsa are planuri cu terenul, şi îi dă la coaste când se bagă peste ea", povesteşte unul dintre antrenorii echipei de juniori.

„Fac ce vreau eu acolo"

Am aflat că, tot la sugestia lui Brigitte Sfăt, Ilie Năstase a pus lacătul pe stadion şi a comandat unei femei care se ocupă cu păstrarea curăţeniei să-l umple de gunoi, pentru a-l face nefuncţionabil.

Iar Năstase admite că i-a pus cruce. „L-am închis pentru a fi recondiţionat. Nu-i putem lăsa pe copii să-şi rupă picioarele acolo. O să-l mai ţin până la sfârşitul anului", ne-a declarat tenismenul. După câteva întrebări suplimentare, a început să ameninţe. „Voinţa nu mai există! Nu voi mai lăsa niciun teren de fotbal, fac ce vreau eu acolo, aţi înţeles? Nu am teren de tenis. De fapt, am şase, dar vreau 18.

Aceşti indivizi să înceteze cu ameninţările. Cum şi-au bătut ei joc de mine atâţia ani, la fel voi face şi eu. Am plătit 300.000 de euro până acum pentru el, deci numai gratis nu l-am primit", a declarat pentru „Adevărul" Ilie Năstase.

Ilie Năstase este susţinut şi de Mihai Piştalu, fostul director al Clubului Voinţa, care mai întâi i-a fost adversar, dar şi-a schimbat poziţia după ce fostul tenismen l-a numit administrator peste proprietate.

„Într-adevăr, am închis stadionul. Gazonul este într-o stare bună, dar sunt probleme la peluză, care trebuie refăcută, pentru că se poate prăbuşi oricând", susţine acesta.

Săptămâna aceasta, juniorii au început campionatul, iar părinţii au fost nevoiţi să găsească un stadion în afara Bucureştiului pentru a putea juca. Altfel ar fi fost amendaţi că s-au înscris în campionat  fără să dispună de un teren de fotbal.

Circul a început din aprilie, în momentul în care s-a cerut evacuarea Clubului „Voinţa", atunci când a fost necesară şi intervenţia jandarmilor pentru a aplana conflictul. Ilie Năstase a obţinut gratuit administrarea clubului sportiv pentru 49 de ani prin aprobarea Hotărârii de Guvern cu numărul 946.

Împreună cu un executor judecătoresc şi un alai de bodyguarzi, tenismenul s-a prezentat atunci în faţa celor cu care s-a judecat 13 ani pentru a-şi anunţa victoria în instanţă.

Academia a ajuns club de fiţe

Astăzi, planurile despre Academia de tenis promise în faţa autorităţilor au fost date uitării de Năstase. „În perioada următoare, circa o lună-două, sper să obţin o autorizaţie de construcţie de la primărie care să-mi permită să ridic o construcţie pe terenul care găzduieşte acum stadionul." 

Apoi, Năstase devine ironic când este întrebat despre schimbarea destinaţiei terenului: „Da, vreau să fac cinci blocuri şi cinci hoteluri!". Până când Ilie Năstase se va decide ce va construi pe noua „academie de tenis", peste 200 de copii care făceau sport de performanţă în această bază vor rămâne copii de minge.

"Într-adevăr, am închis stadionul. Gazonul este într-o stare bună, dar sunt probleme la peluză, care trebuie refăcută, pentru că se poate prăbuşi oricând."
Mihai Piştalu administrator

"Voinţa nu mai există! Nu voi mai lăsa niciun teren de fotbal, fac ce vreau eu acolo, aţi înţeles?"
Ilie Năstase fost tenismen

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite