Limbile orientale, tot mai atractive pentru studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limbile orientale, tot mai atractive pentru studenţi
Limbile orientale, tot mai atractive pentru studenţi

Tinerii care învaţă araba sau japoneza au oferte de angajare chiar din timpul facultăţii O limbă străină se învaţă în timp şi cu multe eforturi. Dacă ea se numeşte arabă sau

Tinerii care învaţă araba sau japoneza au oferte de angajare chiar din timpul facultăţii

O limbă străină se învaţă în timp şi cu multe eforturi. Dacă ea se numeşte arabă sau japoneză, trebuie să fii mulţumit dacă la terminarea facultăţii ai învăţat măcar să citeşti.

Studenţii de la limbi orientale spun că învăţarea unei astfel de limbi e un proces de durată. Atunci când te hotărăşti să urmezi o facultate de limbi străine, trebuie să fii conştient că e nevoie de mult timp pentru a ajunge să vorbeşti fluent limba respectivă.

Anca Munteanu e studentă în anul l secţiunea de Limbă şi literatură arabă de la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti. "N-am avut un motiv special ca să dau aici. Am considerat că sunt puţini cei care vorbesc araba în România şi poţi să-ţi găseşti mai uşor de lucru", spune Anca.

Araba, o limbă muzicală

De când a intrat la facultate, şi-a schimbat percepţia asupra lumii. Mai ales asupra lumii islamice. "Am ajuns să văd lucrurile altfel. Lumea arabă nu înseamnă numai terorism", mai spune Anca. Dacă studiezi constant, în două săptămâni, înveţi să scrii. Trebuie să înţelegi că toate cuvintele pornesc de la o rădăcină comună şi atunci învăţarea devine mult mai simplă.

Anca e redactorul-şef al revistei "Orizonturi culturale arabe", lansată în această primăvară. Deocamdată, revista poate fi accesată numai online. Aici pot fi citite textele studenţilor de la arabă. "E un proiect făcut de studenţi pentru studenţi. Articolele noastre abordează teme din literatura şi cultura arabă.

Horia Petrescu e un alt student de la arabă, care învaţă această limbă din clasa a X-a. "Am făcut meditaţii pentru a reuşi să intru la facultate. Nu am o explicaţie pentru ce am ales să studiez araba, pur şi simplu m-a atras atunci", spune Horia. El crede că limba arabă e foarte muzicală, fapt pentru care trebuie să-ţi sensibilizezi urechea ca să înţelegi.

La japoneză, cea mai mare concurenţă

Prodecanul de la limbi străine, Octavia Nedelcu, susţine că doar un student de excepţie poate ajunge la performanţa de a învăţa limba până la sfârşitul facultăţii. "Din cei 15-17 studenţi dintr-o grupă, termină două treimi. Catedra de limbi orientale are cel mai mare grad de dificultate", spune Octavia Nedelcu. Aceasta adaugă că cea mai mare concurenţă e la limba japoneză.

Perspectivele de angajare ale absolvenţilor sunt multiple. Ei pot să lucreze ca traducători şi interpreţi în diferite domenii, ca angajaţi în diverse instituţii şi întreprinderi care solicită cunoaşterea unei limbi orientale, precum şi în toate domeniile legate de relaţiile internaţionale.

În timpul studenţiei, tinerii pot pleca cu burse în ţările unde se vorbeşte limba pe care ei o studiază. Din acest an, Facultatea de limbi străine va pune mai mult accent pe limbile nordice - olandeza, finlandeza şi suedeza, limbi unde concurenţa începe să fie mare.

Masterat "Orientul Mijlociu"

Studenţii îşi pot aprofunda cunoştinţele de limbi orientale în cadrul masteratului "Orientul Mijlociu", cu durata de doi ani, este conceput în perspectivă interdisciplinară. Programul se adresează absolvenţilor secţiilor de arabă, turcă, persană, ebraică de la diverse universităţi. Ei vor studia probleme ale istoriei, civilizaţiei, religiei, literaturii, ale politicii. Disciplinele sunt prezentate astfel încât să se justifice tratarea Orientului Mijlociu. Pe lângă catedra de limbi orientale, funcţionează Centrul de Studii Arabe.

Calendar de admitere

14 - 20 iulie - perioada de înscrieri

23 iulie, ora 15.00 - intrarea candidaţilor în săli pentru susţinerea examenului scris, la secţiile unde este cazul.

Examenul se va desfăşura între orele 16 şi 20.

29 iulie - Afişarea primelor rezultate. Calendarul va fi actualizat, inclusiv pe site, pe măsura evoluţiei procesului de admitere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite