Licenţiaţii în drept ar putea deveni mai uşor procurori stagiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce ministrul justiţiei, Monica Macovei, vrea modificarea condiţiilor de admitere pentru procurori la Institutul Naţional de Magistratură, studenţii cer menţinerea lor

În timp ce ministrul justiţiei, Monica Macovei, vrea modificarea condiţiilor de admitere pentru procurori la Institutul Naţional de Magistratură, studenţii cer menţinerea lor

Absolvenţii de Drept ar putea să ajungă mai uşor procurori, potrivit unor declaraţii recente ale ministrului justiţiei, Monica Macovei. Ea a propus ca, temporar, condiţia de vechime impusă pentru înscrierea la INM să fie scoasă, iar activitatea de procuror stagiar să fie dublată de o pregătire la această instituţie. Există însă temeri că această măsură ar putea duce la scăderea nivelului de pregătire a viitorilor magistraţi.

Măsura ar urma să fie luată din cauza deficitului mare de procurori din Parchetele locale. "Absolvenţii la Drept vor putea să fie direct procurori stagiari. Vor învăţa să fie procurori la locul de muncă", spune Mihai Selegean, director al Institutului Naţional de Magistratură (INM). El este de acord cu eliminarea obligativităţii celor cinci ani de practică pentru a putea da examen la INM, dar consideră că acest examen ar trebui menţinut pentru a face o selecţie cât mai bună a candidaţilor. Acesta adaugă că orice licenţiat în drept va putea ocupa un post de procuror stagiar în urma examenului de admitere la INM. Mihai Selegean spune că cei care intră la INM vor trebui să facă totuşi un minimum de formare iniţială, de cel puţin un an. Altfel vor exista prea mulţi magistraţi care să lucreze la dosare, dar să nu aibă experienţa necesară.

În ce constă admiterea la INM

Din 2005, concursul de admitere la INM a fost modificat, prin introducerea mai multor probe practice. Acestea constau în verificarea capacităţii de interpretare şi aplicare a normelor juridice, dar şi în verificarea abilităţilor necesare unui magistrat (gândire critică, raţionament logic, aptitudini de etică şi deontologie profesională şi motivaţie). A fost introdus un test privind raţionamentul logic, prin rezolvarea unui test-grilă cu 100 de întrebări. O altă probă constă într-un interviu pentru identificarea aptitudinilor de magistrat.

Ce spun studenţii la Drept

Alexandra Dumitrescu, 21 de ani, an lll

"Dacă s-ar modifica condiţiile de admitere la Institutul Naţional de Magistratură pentru procurori n-ar fi chiar OK. Ar fi ca şi cum n-ai mai face liceul şi te-ai trezi direct la facultate."

Paul Popa, 20 de ani, an l

"Dacă există concurenţă mare, intră cei mai buni. Firesc ar fi să intre cei mai pregătiţi dacă vrem să se schimbe în bine calitatea actului de justiţie"

Mădălina Larion, 23 de ani, an lV

"Condiţiile de admitere de la INM sunt un fel de filtru. Trebuie să fie o selecţie mai riguroasă pentru că pregătirea pe care o primim în facultate e relativă."

Topul universităţilor care dau magistraţi

1.Universitatea Bucureşti
2. Universitatea Al. I. Cuza-Iaşi
3. Universitatea Babeş-Bolyai-Cluj-Napoca
4. Universitatea N. Titulescu-Craiova
5. Universitatea de Vest Timişoara

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite