Liceenii de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" şi-au făcut guvern după model american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii evaluaţi de către elevi, realizare a site-ului liceului, şi "Şcoala pe dos" sunt numai câteva dintre proiectele singurului Guvern al Elevilor din România, aflat la Colegiul

Profesorii evaluaţi de către elevi, realizare a site-ului liceului, şi "Şcoala pe dos" sunt numai câteva dintre proiectele singurului Guvern al Elevilor din România, aflat la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Capitală. Modelul este american şi a fost iniţiat chiar de directoarea adjunctă, Adriana Ţepelea.

Guvernul nu are prim-ministru, ci un preşedinte, ales în fiecare an şcolar. Scopul guvernului este ca elevii să-şi spună părerile despre profesori, despre modul de predare şi comunicare cu dascălii. "În fiecare primăvară se alege alt guvern. Dirigintele primeşte nişte instrucţiuni clare prin care află cum trebuie să aibă loc alegerile", spune Adriana Ţepelea.

Candidatul cu cel mai bun proiect, viitorul preşedinte

Fiecare clasă îşi alege liderul cel mai potrivit pentru a participa la alegerile pe şcoală. Preşedintele guvernului va fi candidatul cu cel mai bun proiect prezentat. "Proiectul câştigător în 1998, odată cu lansarea guvernului, a fost împământenit şi se aplică în fiecare an. Şi aşa, la sfârşitul fiecărui an şcolar, avem o situaţie în procente despre ce merge şi ce nu merge în liceu, dar şi despre cum este văzut fiecare profesor de către elevii săi", mai spune directoarea Ţepelea.

Numai directorul ştie cum e văzut fiecare dascăl

Cu ajutorul unor formulare speciale, elevii îşi pot spune părerea şi despre fiecare profesor, şi despre modul acestuia de predare. Sub protecţia anonimatului. Toate chestionarele sunt strânse şi centralizate de către director. "Noi vrem să protejăm şi profesorii, şi elevii. De aceea, la sfârşit de an, afişăm numai problema de ansamblu, nu şi cum a ieşit fiecare profesor în parte.

Directorul ştie însă care este problema fiecărui dascăl. Aceasta adaugă că cel mai mare procent de elevi au considerat că profesorii lor îi bruschează verbal. Atunci au fost organizate traininguri gratuite de către un expert în predare interactivă, la care au participat voluntar 36 de profesori. Pe lângă preşedintele ales, din guvern mai fac parte alţi 15 membri, elevi din clasele lX-Xll. "În general, ne întâlnim odată pe lună. Dar noi avem şedinţe de câte ori e nevoie", spune Ioana Barbu, preşedinta aleasă în acest an. Cea mai recentă "hotărâre de guvern" este ca, până la vacanţa de vară, fiecare elev să aibă un tricou cu sigla liceului.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite