Liceanul Radu Marin vrea să îmblânzească fulgerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai promiţători cercetători ai fenomenelor naturale se pregăteşte să părăsească România. Radu Marin, primul român care a participat la o conferinţă internaţională din

Unul dintre cei mai promiţători cercetători ai fenomenelor naturale se pregăteşte să părăsească România. Radu Marin, primul român care a participat la o conferinţă internaţională din Arizona dedicată fulgerului, plănuieşte să termine liceul şi să plece la o universitate din SUA.
Dezamăgit de viitorul pe care l-ar putea avea în ţara natală, elevul din clasa a XII-a a Liceului Teoretic "Ovidius" din Constanţa vrea să emigreze pentru că "în România nu avem laboratoare, nu avem instrumente, nu sunt firme care să investească în partea de cercetare". "Învăţământul românesc este groaznic, nu numai pentru că se copiază la bac sau capacitate, ci şi pentru că, de multe ori, oamenii de la putere încearcă să rezolve răul de la suprafaţă, şi nu cel de la rădăcină... Examenele sunt o mare brambureală. Dacă în alte ţări, schimbările ce privesc testele naţionale se fac cu câţiva ani înainte, la noi se fac în ultimul moment", spune tânărul supradotat. Admirat pentru ideile sale de cei mai mari cercetători din lume, Radu crede că are capacitatea de a face o descoperire prin care umanitatea să evolueze. "Ceea ce reprezintă azi un fulger, mâine poate fi o sursă importantă de energie", crede elevul. Este autorul primului site românesc (www.fulgerul.3x.ro) dedicat acestui fenomen natural ucigător. Proiectele sale au fost premiate în ţară, la concursurile de fizică creativă, cu mai multe diplome "Einstein", "Copernic" şi "Arhimede". "Viaţa mi s-a părut prea plictisitoare, aşa că am accelerat-o puţin", mărturiseşte Radu, care este redactor-şef al revistei liceului său, dar şi DJ în timpul liber. Vrea să realizeze un documentar, pentru a-i ajuta pe oameni să se protejeze în timpul furtunii. "Fulgerul loveşte cel mai înalt punct din apropierea unei furtuni electrice. Orăşenii sunt în mare parte protejaţi de clădirile înalte, însă cei de la satele din câmp deschis sunt în pericol de a fi trăsniţi... În mediul rural, toată lumea alege copacul ca să se apere de ploaie, ceea ce este contraindicat. Este bine să te refugiezi în locuinţe sau maşini, sau, în cazul în care omul este cu turma în mijlocul câmpului şi n-are unde să se ascundă, trebuie să îşi găsească o poziţie cu genunchii îndoiţi, cât mai apropiată de pământ. Trebuie să-şi ţină mâinile pe urechi, pentru a preveni şocul acustic şi să aibă contact minim cu solul". Radu a înfiinţat şi un club internaţional prin care corespondează sau organizează întâlniri cu colaboratori din Africa, America şi Europa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite