Liber la salarii pentru profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a hotărât ieri că mărirea cu 50% a lefurilor profesorilor e legală. Sindicaliştii din educaţie au declarat că îşi vor suspenda protestele dacă legea de majorare a salariilor votată de Parlament va fi promulgată.

Curtea Constituţională a decis ieri că legea măririi salariilor profesorilor este constituţională, aşa că, cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, profesorii ar trebui să primească primele salarii majorate.

Însă, reprezentanţii Executivului au declarat, din nou, că nu există resurse financiare pentru mărirea lefurilor dascălilor. „Guvernul îşi menţine punctul de vedere conform căruia majorarea cu 50% a salariilor profesorilor nu poate fi susţinută economic şi va analiza orice măsură posibilă în sprijinul stabilităţii economice”, a declarat Gabriel Berca, secretarul general al Guvernului, citat de Mediafax.

Urmează promulgarea

Peste 10.000 de sindicalişti din sistemul de învăţământ din toată ţara au protestat ieri pe străzile din Bucureşti. Liderii sindicali au declarat că acţiunea este îndreptată împotriva celor care au contestat o lege votată de propriii lor membri de partid. „Urmează ca  legea să fie promulgată de preşedintele Băsescu, iar  noi nu avem decât să aşteptăm să primim banii. Până atunci, nu vom mai face proteste”, a declarat Răsvan Bobulescu, preşedintele  Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.

Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, spune că Executivul ar trebui să aibă o reacţie rapidă. „Noi aşteptăm să fie promulgată legea şi apoi vom hotărî ce vom face. În mod normal, cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, profesorii ar trebui să primească salarii cu 50% mai mari”, a declarat Gheorghe Isvoranu.

Camera Deputaţilor a aprobat pe 30 septembrie în unanimitate un act normativ care prevede mărirea cu 50% a salariilor profesorilor.

Funcţionarii amână greva

Sindicaliştii din administraţie au hotărât să amâne declanşarea grevei generale programate pentru astăzi. „Motivul acestei amânări îl constituie disponibilitatea ministrului Cristian David de a participa  joi, 23 octombrie, la negocieri pentru soluţionarea revendicărilor”, au declarat reprezentanţii sindicaliştilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite