Magazin de Duminică: Moda după Levintza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără un sistem bine definit al modei, fără magazine de desfacere şi fără un organism de coordonare, designerii români se străduiesc să creeze haine şi accesorii autentice, de calitate şi în tendinţele internaţionale. Citiţi mai multe despre moda şi designerii din România în „Adevarul magazin de duminică”.

Citiţi şi:
Doina Levintza:„Mulţi designeri confundă notorietatea cu celebritatea“
Blondele, la modă

România nu are un sistem al modei bine pus la punct, care să funcţioneze după legi stricte, aşa cum se întâmplă în ţările cu tradiţie, e de părere scenograful Doina Levintza.

Suntem pe drumul cel bun, dar mai avem încă mult de muncit. Nu e suficient să avem designeri buni, să ştim ce înseamnă sezoanele, tendinţele, modul în care se realizează o colecţie. Mai trebuie să şi funcţionăm în cadrul unui sistem închegat, cu legi şi disciplină, cu o organizare de fier.

O altă mare problemă de dată recentă cu care designerii români se confruntau şi înaintea crizei economice este „fenomenul mall”, care a atras aproape toţi clienţii de la magazinele din centru. „Creaţiile designerilor români care abia au apucat să se facă cunoscuţi, stau acum într-o nemişcare totală pe rafturile magazinelor din centru”, spune Levintza. Cei care nu şi-au putut permite să-şi deschidă spaţii în mall-uri, riscă „să fie îngropaţi în uitare”.

Vânzarea în regin de consignaţie

Deşi a reuşit să se impună pe piaţă, Lena Criveanu, unul dintre cei mai talentaţi tineri designeri români, resimte şi ea problemele din lumea modei autohtone. Un absolvent de facultate cu specializarea design vestimentar nu are nicio opţiune, spune ea.

Nu există nicio fabrică care să aibă nevoie de designer. Dacă tinerii au şansa unui mic atelier, bine, dacă nu, mai au o clientă-două şi lucrează singuri acasă, la maşina de cusut.” Şi desfacerea lasă mult de dorit: designerii aduc la magazine câteva rochii şi li se spune că eventual, dacă se vând, îi se vor da banii. „Noi lucrăm în regim de consignaţie”, ca la magazinele „Fondului Plastic”, spune designerul.

Citiţi mai multe despre moda şi designerii din România în „Adevarul magazin de duminică”.

Tot în „Adevarul magazin de duminică” mai puteţi să citiţi:


  • Mihai Trăistariu "ciripeşte" în şase limbi
  • Sondaj în service-uri: maşinile care te lasă-n drum
  • Răzvan Lucescu: "Am grijă de mine şi nu mănânc prostii"
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite