„Legea sănătăţii nu schimbă cu nimic sistemul medical“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru coasiguraţii angajaţilor cu venituri mai mici de 1.400 de lei, statul va suporta contribuţiile la sănătate
Pentru coasiguraţii angajaţilor cu venituri mai mici de 1.400 de lei, statul va suporta contribuţiile la sănătate

Multe dintre prevederile noului proiect de Lege în domeniul sanitar sunt preluate din vechiul proiect, respins atât de preşedintele Traian Băsescu, cât şi de popor, susţin specialiştii în domeniu.

„Noul proiect al Legii sănătăţii eşuează în identificarea unor soluţii adecvate pentru finanţarea şi funcţionarea asigurărilor sociale", susţine expertul SAR, conf. Dr. Sorin Paveliu, care a dat publicităţii o analiză elaborată.

„Potrivit Legii 24/2000 prvind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, legea necesită un studiu de impact...Acest studiu lipseşte. Dacă ar fi foat elaborat, s-ar fi văzut că proiectul eşuează în a rezolva satisfăcător problemele pe care se presupune că încearcă să le rezolve. Legea sănătăţii nu schimbă cu nimic sistemul medical", arată documentul.

Lipsă de transparenţă

Mai mult, proiectul de lege pune accentul pe eficientizarea cheltuirii resurselor fără, însă, a proba că ineficienţa este de vină pentru dezechilibru şi a aduce date cât anume din dezechilibru e datorat pierderii.

Fără a se da publicităţii datele de bază, fără a avea curajulsă indice cine este vinovat de managementul defectuos, care sunt modalităţile prin care ipotetic se pierd banii asiguraţilor, fără a pune la dispoziţia publicului situaţia financiară a sistemuluişi modul în care ipotetic se va îmbunătăţi acesta, exerciţiul este simplă butaforie, subliniază specialiştii.

„Nimeni nu zice concret cine fură. Hoţii şi managerii proşti există deja, iar noua lege nu-i va împiedica să facă ce au făcut şi până acum, dacă nu sunt scoase la iveală dateconcrete", mai spune Paveliu.

Monopolul asigurărilor rămâne la CNAS

În ceea ce priveşte atribuţiile Casei Naţionale de Aisgurări de Sănătate, noul proiect de lege nu aduce nimic nou, iar monopolul CNAS se menţine integral.

Nu se face nicio modificare a sistemului de asigurări, deoarece casele vor fi tot publice, deşi vor mai fi doar 10-12.

Toate relaţiile dintre actorii din sistemul de asigurări sociale de sănătate vor avea la bază contracte civile.

Acestea vor muta în totalitate riscul depăşirii bugetelor pe seama asiguraţilor.

În ceea ce priveşte stimularea asigurărilor facultative, nu s-a introdus nici un singur element pentru stimularea lor faţă de cadrul legal actual, mai punctează documentul citat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite