Legea sănătăţii: spune-mi de ce te îmbolnăveşti ca să-ţi spun cât plăteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care se internează vor trebui să achite coplată de aproximativ 90 de lei
Pacienţii care se internează vor trebui să achite coplată de aproximativ 90 de lei

Noul proiect de lege privind reforma în sănătate prevede ca pacienţii să fie asiguraţi doar pentru bolile costisitoare, pentru celelalte trebuind să scoată bani din buzunar.

Românii vor trebui să plătească de la 4 lei la 90 de lei atunci când merg la medic sau sunt internaţi în spital, din cauza coplăţii, măsură ce ar putea intra în vigoare anul viitor, dacă se va accepta noua Lege a sănătăţii. În plus, asigurările de sănătate vor acoperi doar bolile de risc major, cum ar fi cele cronice sau cancerul. Pentru cele de risc minor, cum ar fi o gripă care necesită medicamente ieftine, pacienţii vor trebui să suporte costurile. Situaţia este destul de ambiguă, iar pacienţii vor avea de suferit, strigă experţii la unison.

„Să presupunem că mergi la medic şi eşti diagnosticat cu bronşită. În condiţiile noii Legi a sănătăţii va trebui să plăteşti consultaţia, pentru că nu eşti asigurat pentru boli uşoare, ci pentru cancer", subliniază Dan Pereţianu, medic şi reprezentant al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, care punctează şi faptul că această măsură „reprezintă un mecanism prin care să se cheltuiască oficial nişte bani".

Vestea bună este că nu se vor majora contribuţiile pentru asigurările de sănătate (10,7% din salariu).Potrivit actului normativ din domeniul sănătăţii, românii vor fi obligaţi să-şi facă asigurare de sănătate pentru serviciile de bază. Care sunt aceste servicii este o altă problemă, care stârneşte multe controverse.

În acest moment, specialiştii trebuie să aleagă între două variante: pachetul care asigură riscul minor, adică boli uşoare şi ieftine sau pentru riscul major, adică boli costisitoare, cum ar fi cele cronice şi cancerul. „Acele afecţiuni al căror cost este suportabil de către pacient n-ar trebui să facă parte din pachetul de bază, ci cele cu risc mediu şi mare pe care nu le-aş putea susţine dacă aş avea nevoie de ele. Dacă nu se acceptă această variantă, plătim în continuare antispastice, antiinflamatorii şi facem liste de aşteptare la cancere, la dializă, la transplant şi intervenţii chirurgicale pe cord", este poziţia ministrului Vasile Cepoi.

Tocmai, pentru că nimic nu este pe deplin desluşit, Ministerul Sănătăţii continuă dezbaterile pe acest nou proiect de lege, care a fost plimbat ca pe moaşte prin 14 oraşe din ţară, în luna iulie, în cadrul campaniei de informare privind reforma în sănătate, susţinută de Banca Mondială.

Dăm raportul FMI-ului

Proiectul legislativ pentru sistemul de sănătate este pe ultima sută de metri înainte de a fi prezentat, în formă finală, în Parlament. Nu se cunosc exact multe aspecte, cum ar fi pachetul de servicii de bază şi ce va conţine el, unde se vor strânge banii din asigurări, cine va controla şi cine va fi tras la răspundere dacă pacienţii nu sunt trataţi corect, însă se ştie sigur că pacienţii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani decât până acum, prin intermediul coplăţii, care se va achita la toate serviciile medicale. Totuşi, România trebuie să dea raportul celor de la FMI.

„Am respectat termenul de redactare a proiectului - 30 iunie -, iar acum suntem angajaţi să-l ducem în Parlament, posibil în septembrie, iar în octombrie să primim aviz", a declarat Călin Alexandru, directorul Direcţiei de asistenţă socială medicală şi politici de sănătate din cadrul MS.

De departe, subiectul care a creat cele mai multe discuţii în contradictoriu a fost cel legat de asigurări. „Singura soluţie pe care am găsit-o a fost să transformăm o instituţie publică şi rigidă, cum este CNAS, într-o structură asociativă de tip mutualist... La aceste societăţi mutuale, cetăţenii îşi vor putea încheia atât asigurări obligatorii, cât şi facultative", a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, înaintea consultărilor de ieri de la Bucureşti.

Ne putem asigura facultativ

Indiferent care va fi acest pachet de servicii de bază, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat că românii vor fi obligaţi să achite coplată, indiferent de ce servicii medicale consumă. „Coplata se va plăti pentru toate servicii­le medicale, inclusiv pentru cele de bază. Această prevedere are ca scop limitarea excesului nejustificat de servicii din partea pacienţilor, dar şi de a limita riscul unor raportări false. Coplata variază de la 4-5 lei pentru asistenţa primară până la 90 de lei pentru spitalizare", a declarat ministrul Vasile Cepoi.
De asemenea, dacă vor să se asigure suplimentar, românii pot apela la asigurările facultative sau complementare, care vor acoperi alte servicii decât cele din pachetul de bază.

„Maschează lipsa banilor"

Mulţi specialişti spun că asigurarea pentru risc major nu este în beneficiul pacienţilor. „Proiectul de lege vizează scoaterea din responsabilitatea bugetului de stat a unuia dintre programele de sănătate cele mai importante, programul de oncologie, acesta urmând a fi finanţat din bugetul de asigurări, ca orice altă boală", subliniază Paveliu.

De asemenea, dr. Dan Pereţianu comentează situaţia pe un ton grav. „Este un praf în ochi pentru a scoate câte ceva din pachetul de bază şi maschează lipsa banilor din sistem. În loc să spună că nu mai sunt bani pentru acoperirea serviciilor minimale, vin şi spun că trebuie să ne asigurăm pentru riscul major.

Nu au curajul să scoată direct din listă ce nu pot acoperi, lucru care poate fi făcut oricum prin Ordin de Ministru. În condiţiile noii Legi, pacienţii cu bronşită, de exemplu, nu pot face tratament gratuit sau compensat, ci trebuie să le cumpere direct".  De asemenea, producătorii de medicamente susţin că posibila excludere a medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de medicamente compensate ar însemna suprataxarea indirectă a pacienţilor, ceea ce le va diminua accesul la tratament.

Întâlnire cu FMI

Ieri, secretarii de stat şi specialişti din cadrul MS s-au întâlnit cu o delegaţie a FMI cu care au purtat discuţii tehnice. Cel mai probabil, cele mai „fierbinţi" subiecte s-au referit la buget (oficialii au făcut o vizită şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate), proiectul de lege, deblocarea posturilor şi situaţia medicamentelor.

"Dacă mergi la medic şi eşti diagnosticat cu bronşită, va trebui să plăteşti consultaţia, pentru că nu eşti asigurat."
Dan Pereţianu reprezentant al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite