Legea asistenţei sociale a fost votată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz, a votat Legea - cadru a asistenţei sociale, cu o întârziere uriaşă faţă de termenul pe care Guvernul şi l-a asumat în faţa FMI.

Legea îşi propune să reformeze întregul sistem de acordare a ajutoarelor sociale, să creeze mecanisme care să nu mai permită fraudarea şi să-i ajute cu adevărat pe cei cu probleme.

Opoziţia, care a apelat la tot felul de trucuri pentru a împiedica votarea legii, declară că modificările nu-şi propun decât să reducă nişte cheltuieli de la buget, în detrimentul celor mai oropsiţi cetăţeni.

Noua lege stabileşte doar principiile pe care se va construi noul sistem, pe măsură ce se elaborează şi reglementările specifice, adică alte aproximativ 20 de legi.


După cum se spunea în nota de fundamentare a proiectului trecut prin Camera Deputaţilor, legislaţia actuală, nu reuşea nici pe departe să-i scoată din sărăcie pe cei vizaţi. Dimpotrivă, în schimbul unor costuri uriaşe, acum se încurajează nemunca (potrivit notei) şi se subvenţionează chiar şi persoane bogate.

Una dintre noutăţi se referă la sume. În primul rând, se încearcă limitarea ajutoarelor băneşti şi extinderea serviciilor sociale, care să eficientizeze întregul mecanism.

Nu vor mai exista sume fixe, ci un mod de calcul individualizat, funcţie de situaţie. Astfel, toate indemnizaţiile şi alocaţiile se vor raporta la Indicatorul Social de Referinţă (ISR), stabilit anual. Acum, acesta este de 500 de lei. Lui i se va aplica un coeficient diferit de la un caz la altul, fixat după studierea dosarului fiecărei familii şi potrivit nevoilor acesteia.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite