Laszlo Borbely: Am cerut ocoalelor silvice ca fiecare să planteze câte un hectar de pădure în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat astăzi că, pentru a marca Anul Internaţional al Pădurii, a cerut ocoalelor silvice să planteze câte un hectar în plus peste ceea ce aveau programat.

Potrivit lui Borbely, deşi există fonduri substanţiale, foarte puţine administraţii publice locale au depus proiecte pentru împădurirea terenurilor degradate. De altfel, el a atras atenţia că prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Ministerul Agriculturii pune la dispoziţie bani europeni pentru oricine are un teren agricol şi vrea să îl împădurească, dar trebuie să existe un proiect în acest sens.

"Am cerut ocoalelor silvice ca fiecare să planteze câte un hectar în plus, pe lângă ceea ce se plantează - deci în judeţul Mureş vor fi 10 hectare de pădure în plus - pentru că este Anul Internaţional al Pădurii. Anul trecut am reuşit să alocăm 190 de milioane de lei pentru împădurire, ceea ce e de şase ori mai mult decât în 2009, iar anul acesta de două ori mai mult decât în 2010. În primul rând, din Fondul de Mediu dăm bani mulţi şi fiecare autoritate locală poate să acceseze bani. Este subvenţie 100% pentru terenuri degradate", a spus Laszlo Borbely.

"Deci va fi un an fast în ceea ce priveşte împădurirea, pentru că avem dreptul la un aer mai curat. Chiar zilele acestea s-au discutat foarte multe despre stratul de ozon, care se subţiază şi evident că avem nevoie să regenerăm acest strat de ozon şi de a reduce emisiile de carbon", a adăugat ministrul Mediului.

El a făcut apel la toate autorităţile locale să depnă proiecte pentru a beneficia de finanţare: "Mediul este şi ceva la modă şi noi am reuşit să alocăm bani pentru investiţii verzi anul trecut de 1,6 miliarde de euro, pe economia verde. Dar, dacă nu depun proiecte, evident că nu pot să le dau bani. Vom avea o sesiune în mai-iunie şi sper să depună mult mai multe autorităţi".

Laszlo Borbely a participat, vineri, la o acţiunea de împădurire în Sângeorgiu de Mureşm pe Dealul Piţigoiului. Voluntarii au plantat puieţi din specii valoroase de arbori, pe locul unei păduri bătrâne de carpen.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite