Laboratoare moderne pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape că nu e olimpic care să nu spună, la plecarea din România către o universitate străină: "Vreau să lucrez în laboratoare performante, vreau să mă şcolesc în universităţi de

Aproape că nu e olimpic care să nu spună, la plecarea din România către o universitate străină: "Vreau să lucrez în laboratoare performante, vreau să mă şcolesc în universităţi de renume, cu dotări excepţionale".
Laboratoarele din universităţile noastre, cu aparatură perimată fizic şi moral, contribuie, fără drept de apel, la decizia tinerilor talentaţi de a se desăvârşi din punct de vedere educaţional pe alte meleaguri. Cu scopul de a reduce decalajele faţă de universităţile din afara graniţelor şi, indirect, cu scopul nobil de a reduce migraţia creierelor, Ministerul Educaţiei a pus la punct "Programul de laboratoare interdisciplinare", cu cele două componente ale sale: dotarea modernă a laboratoarelor din universităţi, destinate studenţilor din ciclul I de studii, cel de licenţă, şi crearea de platforme ştiinţifice integrate, şi ele dotate la cel mai înalt nivel tehnologic, pentru studiile de master şi doctorat. De prima componentă se ocupă, în mod direct, Direcţia Generală de Învăţământ Superior din cadrul MEdC, care a şi pus la bătaie 20 milioane de euro, anul acesta, pentru laboratoare. Cea de-a doua este derulată prin CNCSIS, fiind disponibile deocamdată 15 milioane de euro, din totalul de 50 anunţate.

Laboratoare pentru studenţii din ciclul de licenţă, în valoare de 20 milioane de euro
Toate universităţile de stat autohtone au primit, recent, o notă de la Ministerul Educaţiei, în care li se cerea să trimită propuneri de laboratoare pentru ciclul de studii de licenţă, propuneri care să cuprindă tipurile de laboratoare dorite, valoarea acestora, necesarul de dotări, numărul de studenţi care ar beneficia de pe urma lor, precum şi numărul de ore care ar urma să se desfăşoare în respectivele laboratoare. "La 1 octombrie 2006, studenţii vor avea la dispoziţie laboratoare moderne, dotate la cel mai înalt nivel, laboratoare cu dotări standard, de fizică, de chimie, de procesarea produselor alimentare, dar şi laboratoare multimedia, de pieţe de capital, de genetică sau de biologie. Am cerut universităţilor să trimită propuneri şi, în limita sumelor alocate, se va selecta un număr de laboratoare pentru fiecare universitate, în ordinea priorităţilor înaintate", spune secretarul de stat pe învăţământ superior, Dumitru Miron. Reprezentanţii universităţilor au venit, săptămâna trecută, la minister, ca să depună personal propunerile, în număr de peste 200.

Platforme de cercetare interdisciplinară pentru masteranzi şi doctoranzi
Cât priveşte cea de-a doua componentă, Platforme/laboratoare de formare şi cercetare interdisciplinară pentru programele de master şi doctorat, competiţia este derulată de Consiliul Naţional al Cercetării ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS). Sunt disponibile, deocamdată, 15 milioane de euro, din totalul de 50 de milioane care vor fi alocate "dacă se primeşte miliardul de euro promis". Nu mai puţin de 117 proiecte au fost înscrise în concurs, 31 au fost declarate neeligibile, aşa că se vor bate pe milioanele de euro 86 de proiecte. "Vom avea deja un prim clasament al proiectelor şi vom vedea cine primeşte banii", spune secretarul de stat Miron. Cele cinci criterii principale de evaluare sunt: contribuţia proiectului la dezvoltarea învăţământului superior, conţinutul activităţilor de cercetare ştiinţifică interdisciplinară, concepţia proiectului, calitatea conducerii şi a coordonării activităţilor în cadrul platformei/laboratorului şi capacitatea demonstrată de a se integra în reţele internaţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite