Kovesi despre salariile magistraţilor: să se modifice, dar să nu se schimbe nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kovesi despre salariile magistraţilor: să se modifice, dar să nu se schimbe nimic
Kovesi despre salariile magistraţilor: să se modifice, dar să nu se schimbe nimic

În contextul în care magistraţii refuză intrarea în instanţe, iar actul de justiţie este blocat, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, propune Executivului îngheţarea salariilor magistraţilor la nivelul din 31 mai, adică înainte de suspendarea sporului de stres.

Kovesi a cerut, printre altele, şi înlocuirea sporului de 10% acordat magistraţilor care funcţionează la parchete din mediul rural unde volumul de activitate este relativ redus cu un spor de 5% acordat magistraţilor care funcţionează la unităţile de parchet aflate în localităţile reşedinţă de judeţ şi cu volum mare de activitate.

Propunerile făcute Executivului de procurorul general au vizat modificarea grilelor prevăzute în proiect, astfel încât venitul actual să nu scadă, iar diferenţele salariale din cadrul sistemului judiciar să fie eliminate.

Procurorii DIICOT încep protestele

Procurorii care anchetează cazurile de criminalitate organizată şi terorism se alătură amgistraţilor, declanşând şi ei protestele, nemulţumiţi fiind de subfinanţarea sistemului judiciar şi de politica salarială în privinţa justiţiei.


Procurorii DIICOT au decis, miercuri, să înceapă protestele, chiar din aceeaşi zi, nemulţumiţi fiind de , în raport cu politica susţinută pentru celelalte două puteri ale statului.

ncepând cu data de 2 septembrie 2009, întrerupem activitatea specifică acestei instituţii, cu excepţia cauzelor care reclamă urgenţă: luarea, menţinerea şi prelungirea măsurilor preventive; cauzele care implică infracţiuni flagrante; participarea la şedinţele de judecată în dosare de acest gen, precum şi solicitarea de măsuri procesuale care necesită autorizarea judecătorului", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit acestora, legea unică de salarizatre pe care Executivul intenţionează să-şi asume taie din veniturile magistraţilor şi ale personalului auxiliar, personalului din justiţie, singurele categorii de bugetari care vor avea veniturile diminuate,  "deşi posibilitatea de realizare a altor venituri din muncă este grevată, prin lege, de o serie de incompatibilităţi şi de interdicţii".


Predoiu despre protestele magistraţilor: "Vremea mineriadelor a trecut"

Şeful de la Justiţie, Cătălin Predoiu, nu se arată impresionat de blocarea actului de justiţiei din cauza protestelor magistraţilor, şi afirmă sec: "Vremea mineriadelor a trecut".

"Dobândirea unui statut salarial pe măsura importanţei şi complexităţii muncii nu se poate face cu forţa şi prin şantaj instituţional. Vremea mineriadelor a trecut", susţine MJ.Astfel, susţine ministerul justiţiei.

Într-un comunicat de presă, ministerul condus de Cătălin Predoiu, consideră că magistraţii au reacţionat disproporţionat, calificând protestul drept ilegal.

Pe de altă parte, reprezentanţii magistraţilor au declarat că dacă actul normativ nu va fi modificat astfel încât salariile personlului juridic să fie cât mai puţin afectate, toţi angajaţii sistemului judiciar vor refuza să intre în sălile de judecată.


"Dacă vor merge pe asumarea răspunderii, s-ar putea ca, în aceeaşi zi, stiloul să fie pus jos de justiţie. Nu am primit asigurări că nu ne vor fi reduse salariile şi nici astăzi nu am primit ultima formă a grilei de salarizare. Cerem, în continuare, ca magistraţii să fie cuprinşi între coeficienţii 8 şi 11, iar reprezentantul ÎCCJ 12", a declarat preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România, Viorica Costiniu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite