"Ioana din România" apără drepturile copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani de zile, viaţa ei se-nvârte în jurul drepturilor copiilor. Voluntariat, concursuri, proiecte, traininguri, participări la conferinţe. Are 17 ani, dar e cu adevărat "un om mare",

De şase ani de zile, viaţa ei se-nvârte în jurul drepturilor copiilor. Voluntariat, concursuri, proiecte, traininguri, participări la conferinţe. Are 17 ani, dar e cu adevărat "un om mare", lider de opinie şi comunicator. Concursurile legate de drepturile copiilor, organizate de "Salvaţi Copiii", la care a participat încă din anul 2000, au împins-o pe Ioana Barbu pe un drum care-i place şi pe care nu-l va părăsi prea curând. Ultima aventură: participarea, la Monaco, la conferinţa de lansare a programului "Să construim o Europă cu şi pentru copii", program iniţiat de Consiliul Europei. A vorbit acolo în numele României şi-n numele copiilor Europei, a susţinut sus şi tare implicarea celor tineri în luarea deciziilor, s-a făcut ascultată şi a fost aplaudată la scenă deschisă de cei patru sute de participanţi.

"Copiii să fie consultaţi!"
Printre cei 17 copii invitaţi la Monaco să vorbească despre drepturile lor, "Ioana din România", aşa cum era permanent prezentată, a făcut în mod clar notă discordantă. Matură şi serioasă, un obişnuit al întâlnirilor la nivel înalt, Ioana Barbu a fost chemată, în mod special, să facă legătura între adulţii şi tinerii invitaţi la lansarea programului "Building a Europe for and with children". A făcut faţă cu brio misiunii şi a închis lucrările primei zile cu aserţiuni clare şi de neignorat: "Noi, copiii, suntem cei care simţim pe pielea noastră consecinţele acţiunilor adulţilor, motiv pentru care e imperios să fim consultaţi! Dar ideea noastră de participare nu presupune să asistăm la evenimente şi la monologuri, noi vrem să fim întrebaţi şi să primim răspunsuri de la dumneavoastră!".

Preşedinta Guvernului Elevilor
Acum, Ioana e angajată, part-time, ca asistent de program la "Salvaţi Copiii". Lucrează cu grupul de acţiune al copiilor şi cu voluntarii şi, anul trecut, s-a numărat printre cei douăzeci şi patru de copii invitaţi la Ljubljana, în Slovenia, la una dintre cele nouă consultări regionale cât priveşte studiul ONU "Violenţa împotriva copiilor". Zilele trecute a fost la Monaco, iar următoarea întâlnire, în agenda Ioanei, va avea loc la New York, între 22 şi 29 mai, dat fiind că "se aproprie finalizarea studiului ONU, care a debutat în 2004". Dacă în anumite perioade, Ioana se învârte în cercuri înalte, în viaţa de zi cu zi e elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Mihai Viteazu" din Capitală, secţia matematică-informatică, e preşedinta Guvernului Elevilor din liceu, preşedinta Consiliului Municipal al Elevilor şi e convinsă că va lucra cu oamenii în continuare, "în organizaţii dinamice, în care acţiunile mele vor atrage după sine şi schimbări. La final de liceu, cred că voi merge pe Comunicare sau pe ştiinţe Politice...".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite