Învingătoarea fără braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela are o paletă adaptată problemelor ei:  e un pic mai mare, are mânerul mai lung şi cauciucat
Gabriela are o paletă adaptată problemelor ei: e un pic mai mare, are mânerul mai lung şi cauciucat

Gabriela Constantin s-a născut cu mâinile ataşate direct de trunchi. În ciuda sorţii, ea a învăţat să joace tenis de masă şi a ajuns campioană naţională. Gabriela Constantin, 30 de ani, din Bucureşti, joacă mingea de ping-pong de 12 ani.

Este printre puţinii sportivi cărora li se permite să atingă masa în timpul meciului, ba chiar să se urce şi să se întindă pe ea, ca să ajungă la fileu. Asta se-ntâmplă când adversarul „îi pune" o minge chiar acolo, la mijlocul mesei, prea departe pentru ea. Gabriela nu poate ajunge la fileu din două motive: e o sportivă scundă, doar cu puţin mai înaltă decât masa, şi nici nu-şi poate întinde braţele, cum fac ceilalţi. Tânăra s-a născut cu focomelie, o malformaţie congenitală care se manifestă prin nedezvoltarea braţelor şi a picioarelor. În cazul ei, soarta i-a făcut o favoare cinică şi i-a frânt doar aripile, astfel că mâinile Gabrielei sunt prinse direct de trunchi. Iar la picioare a iertat-o şi a lăsat-o doar cu luxaţie de şold bilaterală. Tânăra e fericită: dacă n-avea nici picioare, nu putea ajunge campioană naţională la tenis.

De ce tenis de masă?

Gabriela a început să joace tenis de masă în 1999, când colega ei de şcoală Maria Stănescu, şi ea cu o mână frântă, i-a pus paleta în mână. „Mi-a spus că voi reuşi, ca şi ea. Şi aşa a fost. Eu atletism nu puteam face, un om cu mâinile lungi poate alerga folosindu-şi mâinile, dar eu, cu mâinile scurte, nu am echilibru. Şi din cauza luxaţiei de şold nu pot să alerg mult, obosesc repede", povesteşte Gabriela.

Din 2001 şi până acum a câştigat titlul de campioană naţională la clasa ei de dizabilitate de câteva ori, ultima oară acum o lună. Cea mai mare înfrângere din viaţa ei nu e legată de soartă: „A fost atunci când am pierdut la campionatul european. Am rămas foarte dezamăgită, dar această înfrângere m-a întărit şi mai mult. Voi lupta până voi reuşi". La Campionatele Europene, Gabriela a ajuns cu ajutorul lui Sally Wood Lamont, preşedinta Comitetului Naţional Paralimpic, cea care a sprijinit-o financiar să ajungă la toate competiţiile internaţionale şi căreia tânăra îi este foarte recunoscătoare.



Se antrenează cu Otilia Bădescu

În sala de sport a clubului bucureştean din cartierul Pajura, unde se antrenează lunea, Gabriela e aşteptată cu bucurie de toţi colegii ei. Rând pe rând, Ioana, Valeriu şi Andreea, copii cu toate membrele normale, trec în faţa ei la masă şi o bombardează cu atacuri, lovituri tăiate sau revere. Iar ea ţopăie pe lângă masă, face magii cu mânuţa ei stângă în care ţine paleta şi le scoate pe toate. E un fel de sparring-partner pentru fiecare dintre ei, genul de jucătoare care ţine piept oricui la antrenament şi trage de ea până nu mai poate. Nu se supără niciodată pe ceilalţi că o muncesc la maximum, pentru că ştie că vine la sală şi joacă cu „cei normali", ca să fie din ce în ce mai bună.

„De când vine aici, a progresat, şi-a corectat câteva mişcări. Mi se rupe sufletul când o văd cât se chinuieşte, dar se vede cum evoluează", spune antrenoarea Olimpia Purendea. Ea nu este singura care o învaţă pe Gabriela cum e cu tenisul de masă. O zi pe săptămână se întâlneşte cu fosta campioană europeană Otilia Bădescu, iar în weekend o îndrumă antrenorul Florin Milciu. „Din prima am văzut la ea o mare plăcere de a juca, de autodepăşire. Voia să-şi măsoare forţele cu orice adversar, nu conta cât de puternic este", aşa o caracterizează antrenorul Milciu.

Între două antrenamente, Gabriela lucrează ca voluntar la Fundaţia Motivation, unde răspunde la telefoane, întocmeşte diverse acte şi îşi ajută alţi colegi care se deplasează doar cu scaune rulante. Ei au propus-o pentru unul dintre premiile Galei persoanelor cu dizabilităţi, din luna decembrie. Până atunci, tânăra se pregăteşte intens la tenis de masă, ca să prindă primele opt locuri din lume la clasa ei de dizabilitate, ce i-ar aduce participarea la Olimpiada de la Londra, de anul viitor. Acum e pe locul nouă.

"Înfrângerea de la europene m-a întărit şi mai mult. Voi lupta până voi reuşi."
Gabriela Constantin
jucătoare de tenis de masă

Se apropie Gala persoanelor cu dizabilităţi

Cei care vor să câştige un premiu la Gala persoanelor cu dizabilităţi, destinată celor care îşi înving handicapul, se mai pot înscrie până mâine. Competiţia organizată de ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Fundaţia Motivation România are cinci categorii de premiere, de la cea destinată persoanelor care şi-au depăşit dizabilitatea, până la cei care le creează condiţii pentru educaţie sau îi angajează.

Ediţia de anul acesta a Galei pune accentul pe educaţia şi accesul la şcoală al persoanelor cu dizabilităţi. Înscrierile pentru toate cele cinci categorii se pot face pe www.incluziune.org, iar jurizarea are loc după data de 10 noiembrie. Publicul poate vota, în perioada 10 noiembrie - 25 noiembrie, pentru categoria „Oameni cu desăvârşire". Candidatul cu cel mai mare număr de voturi va câştiga premiul de popularitate şi va fi invitat să participe la Gală, alături de câştigătorii desemnaţi de juriu.

Gabriela Constantin
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite