Invatamantul romanesc e gratuit, dar... pe bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bomboana, o atentie, o taxa de inscriere de vreo 700.000 de lei, fondul scolii, fondul clasei, o carte bagata pe gat, o stampila contra cost pe legitimatie sau o adeverinta platita. Profesorii sunt

O bomboana, o atentie, o taxa de inscriere de vreo 700.000 de lei, fondul scolii, fondul clasei, o carte bagata pe gat, o stampila contra cost pe legitimatie sau o adeverinta platita. Profesorii sunt pusi in situatia umilitoare de a cersi bani de la elevi si studenti, chiar daca in Legea invatamantului se stipuleaza ca invatamantul e gratuit.
Colecta pentru creta
La Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", din Capitala, anul acesta, elevii dau la fondul scolii cate 400.000 de lei pe semestru si 200.000 de lei la fondul clasei. ,La noi, la sedinta, diriga le-a spus parintilor ca trebuie sa avem bani de creta si alte lucruri si i-a pus sa semneze o cerere, na, ca sa nu aiba ea probleme, si au dat 100.000", spune Alina, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National ,I. L. Caragiale", din Bucuresti. ,La sport cotizam cu 30.000 pe semestru, pentru mingii, asa ne-au spus", zice Luci, de la Colegiul ,Gheorghe Lazar" din Bucuresti. "Tot asa, daca tu cumperi o revista, profesoara se uita mai frumos la tine si te tine minte la nota", adauga Octavian. Elevii de la Colegiul Economic ,Virgil Madgearu" spun ca ,noi strangem cate 10, 15 mii de copil ca sa avem de creta. De multe ori, elevii de serviciu aduc creta si buretele", spune Daniela.
Taxe peste taxe In universitati
"La Cibernetica, spre exemplu, mi-a spus un prieten ca cine nu ia cartea nu ia examenul. In plus, ca sa-ti scoti foaia matricola trebuie sa dai 150.000. Cu 100.000 iti faci legitimatie. La fel sta treaba si cu carnetul de note", spune Ana, anul III, Economie Generala-ASE. "Pe legitimatia de biblioteca, daca esti in anul I, dai 150.000 si 70.000 ca sa-ti puna viza", spune oftand Camelia, anul III, Istorie. "Profii ne spun ca manualele lor sunt cele mai indicate. Daca avem noroc sa fie de la Editura ASE-ului sunt mai ieftine, daca nu, dai 600.000 pe un manual", zice Sandu, student in anul III, la Cibernetica. La Universitatea de Nord din Baia Mare, la Facultatea de Litere, studentii trebuie sa plateasca 100.000 de lei pentru a li se pune aviz pe permisul de biblioteca si 200.000 de lei daca sunt in anul I si nu au permis. In plus, cand vor sa li se vizeze carnetul sau legitimatia, studentii sunt obligati sa arate la secretariat permisul de la biblioteca cu tot cu aviz, deci cu tot cu bani scosi din buzunar, altfel, daca nu au permis de biblioteca, ei nu primesc carnetele si legitimatiile stampilate. ,Noua ne-au spus ca nu au fonduri pentu carti si de aceea trebuie sa dam acesti bani. Ei zic ca facultatile occidentale se autofinanteaza, asa ca nu ar trebui sa fie nici o problema pentru noi. Am inteles ca si mobilierul trebuie sa-l cumpere facultatea tot din fonduri proprii, dar sa speram ca noi nu vom mai plati si pentru el", spune Laura, studenta in anul III, la Facultatea de Litere din Baia Mare, sectia romana-engleza.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite