Intenţia Guvernului de a schimba Codul Muncii îngrijorează mediul de afaceri. AOAR avertizează că vor fi mai puţine locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncă la negru
Muncă la negru

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere Guvernului să adopte măsuri de stimulare a muncii şi "să reducă semnificativ asistenţa socială", în loc să revină la vechea legislaţie, şi atrage atenţia că rediscutarea Codului va duce la diminuarea numărului de locuri de muncă.

În opinia celor din AOAR, România are nevoie de măsuri suplimentare pentru flexibilizarea pieţei forţei de muncă şi trebuie să preia din legislaţia europeană prevederi în acest sens, pentru a-i stimula pe cei care vor să muncească şi să câştige mai mult.

"Una dintre problemele grave ale României o reprezintă numărul locurilor de muncă şi calitatea acestora, factor esenţial în ceea ce priveşte veniturile realizate de angajaţi. Aceasta este cea mai mare prioritate a Guvernului, nu modificarea Codului Muncii şi promovarea unei politici în discordanţă cu cerinţele pieţei forţei de muncă. AOAR solicită Guvernului adoptarea unor măsuri care să stimuleze munca, reducând semnificativ asistenţa socială, inclusiv cea privind ajutorul de şomaj, concentrând ajutorul societăţii doar pentru persoanele aflate într-o dificultate extremă", se spune într-un comunicat al AOAR.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Mariana Câmpeanu, a anunţat intenţia Guvernului Ponta de a reveni asupra legislaţiei în domeniu, schimbată în timpul guvernării PDL.

Intenţia nu a surprins pe nimeni, ea fiind o promisiune mai veche a USL făcută sindicatelor.

De altfel, politica de stânga în acest domeniu era previzibilă, numirea sindicalistului Liviu Pop (cel care deţine şi inetrimatul la Educaţie) pe postul de ministru delegat pentru dialog social fiind doar o confirmare a relaţioei speciale pe care USL o are cu sindicatele.

"Anunţata deschidere a unor discuţii între sindicate şi Guvern, vizând noi schimbări ale Codului Muncii, este în contradicţie atât cu situaţia pieţii forţei de muncă din România, cu evoluţiile economice ale ţării în anul 2012 şi posibil 2013, cât şi a situaţiei economice la nivelul UE. Orice măsură de stimulare a creării de locuri de muncă, stimularea investiţiilor, îndeosebi cele ale capitalului autohton, este bine venită. Rigidizarea şi complicarea condiţiilor privind angajarea forţei de muncă vor duce în mod cert la restrângerea activităţii companiilor şi reducerea numărului de locuri de muncă", mai spune comunicatul AOAR.

Modificarea legislaţiei a depăşit deja stadiul de intenţie, deoarece la MMFPS au intrat deja în discuţie nişte proiecte de lege pe Codul Muncii, Legea dialogului social, cea a contractelor colective de muncă şi a conflictelor colective de muncă, Legea Consiliului economic şi social.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite