Întâlnire la Guvern pe tema crizei demografice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România există aproximativ 40.000 de copii părăsiţi
În România există aproximativ 40.000 de copii părăsiţi

La această oră, la Palatul Victoria se desfăşoară o întâlnire a Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare (CNPD), condusă de ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, şi la care participă premierul Mihai Răzvan Ungureanu, pentru a găsi soluţii la “provocarea demografică majoră”, adică la criza demografică din România.

Vom reveni

În şedinţă se vor discuta rezultatele recensământului de anul trecut, cele care arată o scădere a populaţiei stabile la puţin peste 19 milioane de locuitori, precum şi fenomenul de îmbătrânire a populaţiei.

În termenii folosiţi de Ministerul Muncii, se va dezbate “oportunitatea elaborării unei strategi” demografice, cu măsuri de stimulare a natalităţii şi politici publice eficiente în domeniul educaţiei, sănătăţii, locuirii, reconcilierii vieţii de familie cu cea profesională.

Întâlnirea Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare demonstrează inconsecvenţa Puterii şi incapacitatea acesteia de a estima efectele deciziilor sale, dacă ne gândim că în anii precedenţi s-au luat măsuri ce au descurajat natalitatea: modificările legislaţiei referitoare la indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi reducerea tuturor alocaţiilor destinate familiei sau legate de aceasta.

Reamintim că deputaţii PDL au depus de curând un proiect de lege prin care femeile ar putea fi obligate la cel puţin o şedinţă de consiliere şi cinci zile suplimentare de gândire înainte de avort. Autorii speră că legea va reduce numărul întreruperilor de sarcină şi unul dintre argumentele susţinătorilor proiectului este exact criza demografică prin care trece România.

Marea problemă nu este însă a natalităţii, sau nu doar exclusiv aceasta, ci numărul mare al emigranţilor, al celor care nu-şi pot asigura un trai decent în ţară şi pleacă să muncească în străinătate. În absenţa dezvoltării economice, indiferent cât de mare ar fi populaţia României, nu se poate garanta o populaţie stabilită mai mare decât cea de-a acum. Efectul ar putea fi doar creşterea numărului românilor din străinătate.

Filmuleţe cu avorturi

Potrivit proiectului PDL, femeile ar putea fi obligate să vadă imagini şi filmuleţe cu procedura medicală de avort. Asta, pentru a înţelege „riscurile imediate şi tardive, fizice şi psihice ale avortului la cerere".

Tudorina Mihai, activistă feministă, membră a asociaţiei „Front", spune că este o metodă traumatizantă, care ar creşte presiunea emoţională pe care o trăieşte femeia ajunsă în situaţia de a lua o astfel de decizie. „Dacă nu pot interzice avorturile, iniţiatorii şi-au propus ca măcar să traumatizeze şi să terorizeze femeile", spune activista.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite