Instituţiile publice din România sunt obligate să colecteze deşeurile selectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate birourile şi holurile din instituţiile publice vor trebui să fie dotate, începând din data de 6 august, cu recipiente de colectare selectivă a gunoiului, imediat ce Legea privind acest gen de activitate va intra în vigoare, a declarat comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu.

"Această lege care a apărut, Legea 132 din 30 iunie 2010, în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice, a venit relativ târziu faţă de Directiva europeană. Oricum, s-a reuşit publicarea ei şi, deci, intrarea ei în vigoare din 6 august (...) În fiecare instituţie publică din România trebuie să existe coşurile de colectare selectivă, măcar pentru hârtie şi plastic", a spus şeful Gărzii de Mediu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit comisarului-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, România nu este într-o situaţie foarte rea în privinţa colectării selective, iar această activitate poate aduce bani în industrie.

"Noi nu stăm foarte rău la colectarea selectivă. Chiar aş zice că 2010 este anul în care recuperăm întârzierile şi la sticlă, dar nu asta e important. Colectarea selectivă este sursă de bani, este resursă materială pentru industrie. Ori atingerea unor ţeluri care au fost mici ţeluri de conformare, nu înseamnă că trebuie să ne mulţumim cu ele", a atras atenţia Silvian Ionescu

Oficialul a explicat că operatorul de salubritate din fiecare localitate este cel care trebuie să se ocupe de nou formă de colectare selectivă impusă de lege. Întrebat ce se va întâmpla în comunele şi satele care nu au contract cu un operator de salubritate, oficialul a punctat faptul că o astfel de situaţie nu are cum să se întâmple.

"Nu mai există comună în România care să n-aibă operator de salubritate. Cel puţin pe hârtie, vă spun. Toate comunităţile locale din România au fost obligate până anul trecut să aibă contracte pentru colectarea deşeurilor. Altfel, nu funcţionează agenţia aceea de dezvoltare regională care are în subordine operatorul de apă şi operatorul de salubritate", a mai spus Silvian Ionescu, citat de Agerpres

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite