Indemnizaţia de şomaj nu va mai fi legată de salariul minim, pentru a nu creşte din 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii pot consulta lista locurilor de muncă vacante afişată la sediul AJOFM
Şomerii pot consulta lista locurilor de muncă vacante afişată la sediul AJOFM

În urma negocierilor cu FMI, Guvernul s-a angajat ca indemnizaţia de şomaj să nu mai  fie calculată în raport cu nivelul salariului minim, astfel încât ajutorul acordat şomerilor să nu crească odată cu majorarea salarială din 2011.

Indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, la care se adaugă un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.

Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei.

"După îngheţarea din 2008 a salariului minim, vom ridica nivelul acestuia, în general pentru a compensa recenta evoluţie a inflaţiei, decuplând în acelaşi timp indemnizaţia de şomaj de salariul minim", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie convenită cu FMI, şi obţinută de Mediafax.

Surse oficiale au declarat agenţiei citate că Guvernul încearcă prin decuplarea indemnizaţiei de şomaj de salariul minim să limiteze cheltuielile bugetului de şomaj, având în vedere că pentru anul viitor sunt pregătite noi disponibilizări.

"Vor mai fi disponibilizări şi anul viitor, dar economiile ar fi mai mici dacă indemnizaţia de şomaj ar fi în continuare legată de salariul minim", au arătat sursele.

Citiţi şi Ministrul Muncii, la Bistriţa: 43% în plus la salariile bugetarilor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite