Începe anul şcolar al marilor schimbări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Începe anul şcolar al marilor schimbări
Începe anul şcolar al marilor schimbări

Noul an şcolar începe pe fondul unor tensiuni sindicale între profesori şi politicieni, dar şi cu noutăţi pentru elevi şi dascăli. Elevii de clasa a VIII-a vor susţine testări de tip internaţional, iar cei de clasa a XII-a vor da trei examene în timpul anului şi trei probe scrise la bacalaureat.

Discriminare din faşă, de Grigore Cartianu


Citiţi şi:


Şcoala începe astăzi pe fondul unor tensiuni între profesori şi guvernanţi faţă de grila de salarizare unică şi faţă de economiile la buget anunţate de Guvern. Sindicaliştii au anunţat că nu le vor permite politicienilor să ţină discursuri în incinta şcolilor şi că ei vor intra la clasă cu elevii dacă acest lucru se va întâmpla.

În schimb, pentru elevi şcoala aduce noutăţi în privinţa examenelor. Astfel, elevii de clasa a VIII-a vor da o evaluare naţională de tip internaţional în loc de tezele cu subiect unic. Potrivit ordinului de ministru privind organizarea testelor naţionale, evaluarea elevilor de clasa a VIII-a va avea loc între 4 şi 12 mai 2010.

Prima probă a evaluării va fi la limba şi literatura română la 4 mai, urmată de limba şi literatura maternă, la 6 mai, şi de matematică, la 12 mai. Subiectele trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea lor în 120 de minute.

Când se dau testele naţionale

Pentru absolvenţii din promoţia 2010, media la liceu va fi alcătuită după cum urmează: 25% din media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, 25% din media generală obţinută la tezele cu subiect unic pe care le-au susţinut în clasa a VII-a şi 50% din media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Cum se face admiterea la liceu

Elevii care nu pot da examenele în perioada 4-12 mai vor avea la dispoziţie o sesiune specială, care va începe la 25 mai 2010, cu proba scrisă la limba şi literatura română, apoi la 27 mai va avea loc proba la limba şi literatura maternă, iar la 2 iunie la matematică.

Anul viitor, repartizarea în licee va avea loc în mai multe etape. Într-o primă fază - la 2 iulie pentru absolvenţii care nu împlinesc 18 ani până la 12 septembrie. Apoi, la 12 iulie va avea loc repartizarea pentru ceilalţi candidaţi.

În primele zece zile ale lunii septembrie va fi o altă repartizare pentru absolvenţii care nu s-au înscris în primele etape sau pentru cei cu situaţia şcolară neîncheiată. O altă schimbare pentru anul şcolar are loc pentru absolvenţii clasei a XII-a.

Aceştia vor fi evaluaţi, pe tot parcursul ultimului an de liceu, la competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română, la competenţele de calculator şi la cele de limba străină. Fără promovarea acestor teste, elevii nu pot intra în examenul de bacalaureat.

Bacul cu trei probe

Bacul va avea trei probe. Toţi candidaţii clasei a XII-a vor susţine obligatoriu proba la limba română. A doua probă va fi la matematică, pentru elevii de la filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional şi la istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional.

Cea de-a treia probă scrisă va fi, la alegere, în funcţie de profilul liceului urmat, la una dintre disciplinele: fizică, chimie, biologie sau informatică; geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie.

Alte noutăţi din învăţământ

Ministerul a hotărât ca liceenii să petreacă la şcoală 30 de ore săptămânal, faţă de 32-37 câte se făceau în 2008-2009. Potrivit planurilor–cadru ce vor fi aplicate din această toamnă, elevii nu vor mai avea două ore de sport, ci numai una. Şcolarii vor putea face alte două ore de educaţie fizică după ce vor termina programul, în funcţie de orarul stabilit de şcoală.

O altă schimbare, adusă odată cu economiile la buget impuse de Guvern, este că orele de religie şi educaţie fizică de la clasele primare nu vor mai fi predate de profesori, ci tot de învăţători. Sporul de rural va fi înjumătăţit, iar în decembrie toţi angajaţii din învăţământ vor munci o zi fără plată.

Profesorii nu vor mai primi salariul de merit şi nici gradaţia de merit. Dascălii care au doctorat şi care până acum aveau un spor de 15% la salariu nu vor mai primi nimic.

Calendarul anului şcolar 2009-2010

  • Anul şcolar va avea 173 de zile lucrătoare, ceea ce înseamnă 35 de săptămâni de şcoală.
  • Semestrul I va avea loc între 14 septembrie 2009 şi 29 ianuarie 2010.
  • Vacanţă de iarnă va începe la 19 decembrie 2009 şi se va încheia la 3 ianuarie 2010.
  • Elevii din clasele primare vor avea vacanţă între 2 şi 9 noiembrie 2009.
  • Vacanţă intersemestrială va fi între 30 ianuarie şi 7 februarie 2010.
  • Semestrul II va începe la 8 februarie 2010 şi va dura până la 11 iunie 2010.
  • Ministerul Educaţiei a hotărât ca tezele din semestrul I să fie susţinute, de regulă, până la 18 decembrie 2009, iar cele din semestrul al II-lea, până la 14 mai 2010.
  • Vacanţa de primăvară va fi între 3 şi 11 aprilie 2010.
  • Vacanţa de vară începe la 12 iunie şi se va încheia la 12 septembrie.
  • Pentru elevii de clasa a X-a de la filiera tehnologică, la zi, durata cursurilor este de 39 de săptămâni, din care vor avea trei stagii de pregătire.
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite