Începe agitaţia examenelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenele naţionale se apropie cu paşi repezi. De astăzi şi până în data de 12 mai, cei aproape 190.000 de elevi de clasa a XII-a se pot înscrie deja, la secretariatele liceelor, pentru

Examenele naţionale se apropie cu paşi repezi. De astăzi şi până în data de 12 mai, cei aproape 190.000 de elevi de clasa a XII-a se pot înscrie deja, la secretariatele liceelor, pentru susţinerea examenului de bacalaureat. Pentru absolvenţii de clasa a VIII-a, înscrierile la testele naţionale vor începe tot luna aceasta, în perioada 15-26 mai.
Pentru candidaţii la bacalaureat din seria curentă, tabelele, cu opţiunile pentru probele de examen, sunt întocmite de profesorii diriginţi. Pentru candidaţii din anii precedenţi, înscrierea se face de secretarii liceului din centrul de examen la care este arondată şcoala pe care candidaţii au absolvit-o. Cei care au fost respinşi la bacalaureat începând cu anul 2003 şi care solicită recunoaşterea unor probe promovate trebuie să prezinte la înscriere şi o adeverinţă, eliberată de liceul pe care candidatul l-a absolvit, din care să reiasă rezultatele obţinute. Pentru elevii de clasa a XII-a care susţin examene de corigenţă se va stabili, în graficul corigenţelor, o zi specială de înscriere pentru sesiunea a doua de bacalaureat.
Pentru rezolvarea subiectelor de la probele orale ale bacalaureatului, candidaţii au la dispoziţie maximum 10-15 minute. Accesul elevilor în săli este permis pe baza buletinului/cărţii de identitate sau a paşaportului, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei. Se interzice candidaţilor să intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări. În cazul testelor naţionale, potrivit noii metodologii, dacă în urma examenului se contestă note cuprinse între 4,50-4,99, nota finală va fi cea obţinută în urma recorectării, chiar dacă diferenţa dintre cele două note este mai mică de 0,5 puncte. Dacă la comisia de contestaţii la testele naţionale sau bacalaureat se constată între nota iniţială şi nota de la contestaţii o diferenţă mai mare de 1,5 puncte, comisia va desemna o a treia comisie compusă din doi corectori, iar nota finală va fi media notelor celor doi corectori din a treia comisie.
Disciplinele de examen la testele naţionale sunt, ca şi anul trecut, limba română, matematică şi istoria românilor sau geografia României. Candidaţii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă susţin şi un test la Limba şi literatura maternă. O noutate este dată şi de faptul că, în anul şcolar 2006-2007, probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru clasele bilingve din învăţământul liceal şi profesional permit accesul şi la clasele intensive, fără a mai fi nevoie de un nou test. Subiectele pentru probele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru clasele bilingve vor fi elaborate, la nivelul judeţului, de către o comisie special numită şi aprobate de inspectorul de specialitate. Noua metodologie prevede că probele de aptitudini şi cele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă în timpul anului şcolar se vor susţine în cursul acestei luni, spre deosebire de vechea metodologie, în care erau programate în luna iunie, înaintea organizării testelor naţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite