În statistici, şefii români sunt mai blânzi decât cei europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparativ cu media europeană, angajaţii români sunt mai puţin umiliţi şi agresaţi decât alţi salariaţi europeni. Cel puţin, în statisticile oficiale.

Studiul “Calitatea ocupării în România”, realizat anul acesta de Blocul Naţional Sindical (BNS), arăta că la un singur capitol referitor la muncă stăm foarte bine comparativ cu media europeană.

Este vorba despre etica la locul de muncă. Potrivit datelor din studiul BNS, în România există un număr mai mic de cazuri de hărţuire, de violenţă fizică sau verbală, de umilire la locul de muncă.



Datele BNS sunt preluate dintr-un raport european realizat pe baza datelor oficiale. Informaţiile sunt contrazise însă de o cercetare a Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV), prima analiză românească având ca temă hărţuirea psihologică la locul de muncă sau „mobbing"-ul, cum este cunoscut fenomenul la nivel internaţional.

Potrivit studiului ICCV, aproximativ 8% din angajaţi sunt hărţuiţi psihologic de superiori, iar alţi 41% au şefi care ţipă sau care se poartă urât cu subalternii. Numărul celor care sunt terorizaţi la serviciu este mai mare, deoarece unor intervievaţi le-a fost teamă să spună adevărul, susţin sociologii care au realizat cercetarea.

Cel mai mare procent al celor care au spus că lucrează într-un mediu tensionat, unde se ţipă şi se insultă, sunt cei din zona Bucureşti - Ilfov. Potrivit studiului, conflictul cu şeful este cel mai întâlnit tip de conflict apărut într-o firmă.

Studiul a mai surprins şi alte aspecte legate de nivelul de stres la locul de muncă. Astfel, jumătate dintre intervievaţi sunt stresaţi la job, o treime din ei lucrează peste program, iar o cincime sunt copleşiţi de volumul de muncă.

image

Mai puţine accidente de muncă

Cât priveşte siguranţa la locul de muncă, ultimele date arată că numărul accidentelor de muncă a scăzut, posibil şi din cauza reducerii activităţilor. Dar, în unele state se pare că sunt mai multe cazuri de agresiuni.

Un studiu recent al institutului de sănătate a muncii din Finlanda arăta, de exemplu, că-n ultimul timp s-au împuţinat accidentele de muncă, dar s-au înmulţit cazurile de violenţă. Nu este vorba despre agresiuni ale colegilor sau şefilor, ci de nervozitatea unor beneficiari de servicii sociale.

Aproximativ 6% din finlandezele angajate au fost victime ale violenţei fizice la locul de muncă, în 2009. Agresiunile şi ameninţările sunt mai întâlnite în sistemul de sănătate şi în administraţia publică.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite