În două din trei firme europene se lucrează peste program

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muncitori pe şantiere
Muncitori pe şantiere

Companiile europene preferă să recompenseze cu timp liber orele lucrate suplimentar, arată un studio Eurofound.

Procentele în care s-a lucrat în plus anul trecut diferă de la o regiune la alta. Cert este că a crescut numărul salariaţilor care au stat peste program. Astfel, în 26% din companii, aproape toţi salariaţii au muncit în plus. În 68% din companiile europene, aproape jumătate din angajaţi au lucrat peste program, şi numai în 29% din companii procentul angajaţilor cu program prelungit a fost sub 20%.
În clasament, România se plasează în jumătatea de jos, pe locul 21 din 30, cu peste 50% din companii apelând la ore suplimentare.
Cel mai puţin au muncit peste program bulgarii, unde numai 30% din firme şi-au ţinut anagajaţii peste programul obişnuit.
Cei mai harnici au fost germanii (în 90% din companiile nemţeşti s-a lucrat suplimentar), olandezii şi finlandezii.
Pentru aceste ore suplintare, firmele îşi recompensează diferit salariaţii. În Germania, de exemplu, cei mai mulţi patroni acordă timp liber corespunzător. În această categoria cu preferinţa pentru ore libere intră şi România, alături de Belgia şi Danemarca.
În ţările mediteraneene, Malta, Grecia, Italia, orele suplimentare se plătesc, cel mai adesea.
Studiul Eurofound a coincis cu apariţia unui sondaj realizat de site-ul de recrutare MyJob, care arată că două treimi din salariaţii din România lucrează mai mult de opt ore pe zi.
51,95% din cei chestionaţi au declarat că rămân zilnic la job după terminarea programului, în timp 12,67% spun că acest lucru li se întâmplă de două ori pe săptămână.
În cazul angajaţilor de peste 45 de ani şi cu experienţă mare, procentul celor care muncesc suplimentar zi de zi urcă până la 63%. Probabil, ei fac acest lucru de teamă că vor fi concediaţi dacă nu se dovedesc mai eficienţi decât ceilalţi. Pierderea jobului poate însemna o adevărată tragedie în cazul lor, deoarece persoanele din această categorie, de peste 45 de ani, nu-şi găsesc uşor un job nici în vremuri normale.
Mult mai relaxaţi par angajaţii sub 30 de ani, doar 49% din ei lucrând zilnic mai mult de opt ore.
Cei mai mulţi muncesc suplimentar din proprie iniţiativă, reiese din sondaj, şi 28% din salariaţii români îşi permit să facă ore suplimentare doar atunci când şeful le cere explicit acest lucru.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite