În 5 minute iei bilet de la automatul CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărarea unui tichet de la primul aparat de bilete, instalat ieri în Gara de Nord, te scapă de stat la ghişee, dar îţi solicită atenţia. Călătorul care se încumetă să folosească automatul din sala de bilete trebuie să urmeze 11 paşi, de la selectarea „tipului de vânzare a legitimaţiei“ până la ridicarea biletului.

La Gara de Nord s-a pus ieri în funcţiune primul automat de bilete. Redactorii „Adevărul" au testat eficienţa noului sistem care urmează să fie implementat de către CFR Călători în majoritatea staţiilor din ţară.

După aproximativ cinci minute de studiere şi parcurgere a paşilor care trebuie urmaţi, am reuşit să cumpărăm un bilet şi să primim chitanţă.

Deşi aparatul funcţionează doar cu cardul, trebuie să ştiţi că este nevoie să întroduceţi suportul din plastic abia la sfârşitul operaţiunii.

Întâi alegeţi tipul de vânzare dintre variantele afişate, adică „Vânzare complexă", „Vânzare rapidă" şi „Vânzare la tren". În condiţiile în care nimeni nu vă explică diferenţa dintre vânzarea complexă şi cea rapidă, este bine să alegeţi varianta „la tren".

Apoi selectaţi trenul, staţia unde vreţi să coborâţi, clasa vagonului, numărul şi tipul biletelor. Abia după această serie de operaţiuni puteţi introduce cardul. Nu uitaţi să apăsaţi tasta „ENT"!

„Este fantastic, dar mă duc la ghişeu!"

Ion Ciocârlan (50 de ani) se uita ieri cum o tânără utiliza automatul de bilete. În timp ce fata îşi lua biletul pentru Târgovişte din aparat, bărbatul a spus: "Dar trebuia să fie cineva aici, ca la bancă, când am învăţat să ne plătim cu cardul facturile la utilităţi, şi să ne explice cum să-l folosim".

Ion a adăugat că, deşi este simplu de utilizat, cei care nu sunt familiarizaţi cu acest fel de dispozitive vor greşi şi vor pierde timpul. „Iar când îţi pleacă trenul, nu este un lucru de glumă", a conchis bucureşteanul.

Casierele, cu ochii pe dispozitiv

Opinia lui era împărtăşită ieri de majoritatea oamenilor, care, deşi observaseră automatul, îl ocoleau şi se aşezau la cozile de la casierii.

„Nu am timp de încercări", a spus o femeie, care, deşi avea de aşteptat la coadă vreo 10 minute, a preferat ghişeul în locul automatului.

O altă tânără, Diculescu Raluca, de profesie inguiner, care a dorit să-şi cumpere biletul cu cardul, a avut ghinion. Deşi a tastat corect, tranzacţia nu i-a fost acceptată. A încercat de trei-patru ori, după care a renunţat.

Tranzacţia nereuşită i-a fost semnalată casierei de la ghişeul 9, Sofia Cătălin, care, şi-a lăsat clienţii la coadă şi a venit într-un suflet la automat.

Ea i-a explicat tinerei, că, „aşa cum se mai întâmplă şi la alte dispozitive, unele carduri nu sunt acceptate" şi şi-a declinat orice competenţă în cazul respectiv.

Achiziţionarea biletului în 11 paşi

Selectaţi în această ordine:

  1 Tipul tranzacţiei
  2 Data călătoriei
  3 Trenul
  4 Destinaţia
  5 Clasa vagonului
  6 Numărul şi tipul de bilete
  7 Sumarul informaţiilor de pe bilet
  8 Introducerea cardului
  9 Tastarea PIN-ului
10 Eliberarea chitanţei
11 Eliberarea biletului

Aparatul este amplasat în Gara de Nord din Bucureşti

Aparatul este amplasat în Gara de Nord din Bucureşti

EXCLUSIV Sentinţă pentru jaful de la CFR Timişoara: 35 de ani de închisoare pentru mită şi licitaţii trucate

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite