Imnul mediciniştilor: „În Vest o să emigrăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre cei 1.180 de absolvenţi de Medicină din Cluj, 60 au decis să plece din ţară înaintea rezidenţiatului. Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj au compus un imn al emigării pe care l-au fredonat în timpul festivităţii de absolvire.

Tribunele stadionului „Dr. Constantin Rădulescu" au răsunat sâmbătă de serenade studenţeşti, la festivitatea de absolvire a studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" din Cluj. Cei 1.180 de absolvenţi medicinişti, alături de alte mii de persoane, au sărbătorit finalizarea studiilor, într-o atmosferă grandioasă, pe stadionul echipei de fotbal CFR Cluj.

După discursurile unor oficiali şi ale unor rectori de la câteva universităţi de profil din ţară, absolvenţii au interpretat diverse melodii precum „Vinovaţii fără vină", „Obladi, Oblada Stoma" sau „A fost odată". Special pentru festivitatea de absolvire, mediciniştii au adaptat versurile melodiilor cântate de ei la experienţele trăite ca studenţi. Viitorii medici au ironizat situaţia sistemului sanitar din România printr-o readaptare a celebrei melodii „Go West", a trupei britanice Pet Shop Boys. „(În Vest) Mulţi o să plecăm, (În Vest) Să ne afirmăm, (În Vest) O să demonstrăm, (În Vest) O să emigrăm", a sunat una dintre strofele cântate de absolvenţii de Medicină de la Cluj.

Şefii de promoţie pleacă din ţară

„Cântecul pe care l-am pregătit pentru festivitatea de absolvire reprezintă foarte fidel situaţia generaţiei noastre şi a tinerilor medici, care au mari dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă şi a se descurca fără vreun ajutor venit din partea părinţilor", spune Mădălina Grigore, şefa de promoţie a Facultăţii de Medicină, cea care a obţinut şi cea mai mare medie a promoţiei de anul acesta a UMF Cluj. În spatele mediei - 9,82 - stau însă mii de ore de studiu şi nopţi nedormite. „Am muncit mai mult pentru mine. Nota 10 la examen nu a fost niciodată un scop pentru mine, însă mi-ar fi fost ruşine să mă duc în faţa medicilor sau a pacienţilor nepregătită. Mai ales în perioada examenelor au fost puţine ore de somn, dar, în timp, ajungi să te obişnuieşti", a declarat Mădălina Grigore, originară din Focşani.

Generaţia unui exod

Deşi a fost o studentă foarte bună, Mădălina este doar una dintre sutele de absolvenţi de Medicină care vor lasă România pentru condiţii de muncă decente şi un salariu mai mare în Occident. Pentru început vrea să se înscrie la rezidenţiat în România, iar apoi doreşte să-şi încerce norocul în străinătate. „Suntem generaţia unui exod. Toţi vrem să plecăm în străinătate, măcar să vedem cum este. Ştiu că nu e rea voinţă şi că sunt oameni care încearcă să schimbe lucrurile, însă, în acest moment, în sistemul sanitar românesc e destul de rău. Aş dori să plec afară, să încerc, să văd cum e", mai spune Mădălina Grigore.

Vacanţe în practică

Cu gândul la Occident a absolvit facultatea şi Petruţa Gecan, şefa de promoţie de la Medicină Dentară. Pentru început, ea a decis să rămână în ţară, să-şi caute un loc de muncă într-un cabinet stomatologic, iar apoi, nu exclude varianta să meargă să muncească în străinătate.„Astfel de gânduri de străinătate ne bat pe toţi, chiar dacă noi avem marele avantaj să intrăm direct în sistemul sanitar privat. În primul an nu vreau să mă înscriu nici la rezidenţiat. Încerc să-mi găsesc un loc de muncă, să văd dacă-mi şi găsesc.

Nu provin dintr-o familie înstrărită şi nici nu am rude în sistemul medical", spune şefa de promoţie de la Medicină Dentară, care a încheiat facultatea cu media generală 9,71. Ea a precizat că pentru a-şi creşte şansele de angajare după facultate, a făcut practică în cabinete de stomatologie încă din anul întâi, pe tot parcursul vacanţelor de vară, deşi stagiul obligatoriu era de maximum o lună.

„Medicii au nevoie de demnitate"

Constantin Ciuce, rectorul UMF Cluj, a declarat că, în spatele cântecului interpretat sâmbătă cu zâmbetul pe buze de către studenţi se ascunde, de fapt, tristeţea. Acesta a precizat că absolvenţii de Medicină nu ar pleca în străinătate dacă ar avea condiţii de muncă decente, în ciuda salariilor mici. „Medicii nu au nevoie de salarii mari, ci de demnitate şi de condiţii de lucru decente. Nimeni n-ar pleca departe de ţara lui, dacă ar fi normalitate. Actuala generaţie de profesori trebuie să lupte cu societatea românească să înveţe să-şi respecte medicul, ca acesta să-şi recapete demnitatea şi respectul pentru sacrificiul pe care-l fac ei, părinţii lor şi profesorii lor", este de părere Constantin Ciuce. Potrivit rectorului UMF Cluj, 60 de medicinişti din actuala generaţie de absolvenţi au hotorât deja să părăsească ţara, înaintea rezidenţiatului.

1.180 de studenţi au absolvit anul acesta Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj.

UTC-iştii, RFG-iştii

În „Epoca de Aur", imnul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), care începea cu versurile „UTC-iştii de azi/ Comuniştii de mâine", era adesea fredonat de liceeni la petrecerile private sub forma „UTC-iştii de azi/ RFG-iştii de mâine". Versul „ilegal" releva fascinaţia pe care o exercita în acele vremuri Germania Federală (Germania de Vest).

Ce au cântat mediciniştii

(Medicină) Spre tine am pornit
(Medicină) Tu ne-ai chinuit
(Medicină) După şase ani
(Medicină) Tot nu te-am găsit
(Medicină) Noi tot încercăm
(Medicină) Vrem să învăţăm   
(Medicină) Pacienţii să-i tratăm
(Medicină) N-o să renunţăm
(În Vest) Mulţi o să plecăm
(În Vest) Să ne afirmăm
(În Vest) O să demonstrăm
(În Vest) O să emigrăm

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite