Îmbolnăviţi-vă doar la începutul lunii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie 2009, medicii nu vor mai putea prescrie medicamente peste un plafon stabilit lunar. Reintroducerea plafoanelor la medicii de familie riscă să producă răzmeriţă printre pacienţi. Un astfel de sistem a existat şi în urmă cu patru ani.

Recentul proiect de lege al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit căruia plafonul la medicamentele compensate, altele decât cele din programele naţionale de sănătate, se va muta din farmacii în cabinetele medicale, i-a iritat peste măsură pe doctori.

Cu atât mai mult cu cât un astfel de sistem a existat şi în urmă cu patru ani. “Ce să fac eu dacă vine la mine o mamă cu un copil bolnav şi eu am epuizat plafonul? Să o trimit acasă? Sau să-i prescriu medicamente pe care să le cumpere. În acest caz, pentru ce mai plătim  asigurare medicală?”, a spus pediatrul Theano Mihail, medic de familie la Policlinica Titan din Bucureşti.

Medicul a explicat că nu are de unde să ştie câţi pacienţi urmează să se îmbolnăvească într-o lună. “Pot avea 10 pacienţi într-o zi, dar pot avea şi 40. Cei care se vor îmbolnăvi la începutul lunii vor avea şansa de a primi medicamente. Însă ceilalţi ce fac? Va fi răzmeriţă printre pacienţi dacă se va aplica acest sistem”, a opinat dr. Mihail.

Ea a adăugat că, dacă până acum pacientul bătea trei-patru farmacii până găsea medicamentul prescris de medic, acum nu va mai avea nici măcar această posibilitate. Singura variantă va rămâne aceea de a-şi cumpăra integral reţeta prescrisă de medicul de familie. 

Sancţiuni pentru depăşirea plafonului

Medicii care vor prescrie medicamente peste plafonul impus de CNAS riscă, potrivit proiectului de lege, rezilierea contractului cu Casa şi cu diminuarea cu până la 20% a sumei pe care o primeşte lunar pe pacient. În schimb, cei care fac “economii” pe spinarea bolnavilor îşi vor putea folosi restul de bani pentru dotarea cabinetelor.

Dr. George Habăr, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, spune că proiectul CNAS este “de neacceptat” deoarece îl transformă pe medic în gestionar al sistemului sanitar. “Medicul trebuie să facă medicină preventivă şi curativă. El nu poate estima morbiditatea (n.red. numărul de cazuri de îmbolnăvire) şi nici nu poate selecta pacienţii de teamă că va fi tras la răspundere”, ne-a declarat dr. Habăr.

O poziţie similară are şi Colegiul Medicilor din România. “Proiectul aduce atingere a independenţei medicale. Mai mult, el ar putea crea conflicte între medici şi pacienţi. Noi ne vom opune categoric acestei măsuri”, a precizat prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele instituţiei.

Penalizare cu rezilierea contractului

Proiectul legislativ prevede ca medicii care depăşesc plafonul impus de casa de asigurări de sănătate să fie penalizaţi cu rezilierea contractului şi cu diminuarea cu până la 20% a sumei pe care o primeşte lunar pe pacient.

Farmaciile, fără medicamente străine


Criza medicamentelor a devenit cronică în farmacii. Un simplu medicament pentru viroză respiratorie a ajuns o raritate.
Lipsa medicamentelor pune în pericol viaţa bolnavilor de cancer, a persoanelor  cu diabet şi a celor care au fost supuse unui transplant de organe.

Potrivit lui Cezar Irimia, reprezentantul Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, farmaciştii trimit acasă bolnavii pentru că nu mai au medicamente în stocuri.  “Avem probleme majore în farmaciile din întreaga ţară. Dacă Nicolăescu ne va ignora în continuare, noi suntem decişi să ieşim în stradă”, ne-a declarat Cezar Irimia.

La rândul său, prof. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, s-a arătat îngrijorat de faptul că livrările de medicamente rămân blocate. “O mare parte din farmacii au epuizat stocurile de insulină şi există probleme şi în asigurarea medicaţiei bolnavilor de cancer”, ne-a spus prof. Lupuliasa.

Lacătele pe depozite, menţinute

Criza a fost declanşată de refuzul importatorilor de a mai distribui medicamente la preţuri mai mici decât cele de achiziţie.
Ei au solicitat Ministerului Sănătăţii recalcularea preţurilor la cursul actual al monedei euro, şi nu la cel din 2007.

Deşi MS a acceptat, verbal, actualizarea preţurilor la medicamente, Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) aşteaptă un ordin scris. „Până nu va apărea un ordin publicat în Monitorul Oficial, noi nu vom debloca activitatea”, ne-a spus Iuliana Anghel, purtătorul de cuvânt al ADIM.

 În cursul acestei săptămâni, importatorii se vor întâlni din nou cu reprezentanţii ministerului. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite