Imagini de groază pentru femeile care avortează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câte avorturi sa sfârşesc legal
Câte avorturi sa sfârşesc legal

Deputatul PDL Marius Dugulescu, pastor baptist, a importat din America un model de lege care nu le permite femeilor să întrerupă sarcina dacă nu beneficiază de cel puţin o şedinţă de consiliere.

Deputaţii PDL au depus un proiect de lege prin care femeile ar putea fi obligate la cel puţin o şedinţă de consiliere şi cinci zile suplimentare de gândire înainte de avort. Autorii speră că legea va reduce numărul întreruperilor de sarcină, România fiind campioană europeană la acest capitol.

Consilierea şi perioada de gândire există în legislaţia mai multor state europene, însă proiectul iniţiat de deputaţii PDL Marius Dugulescu şi Sulfina Barbu este copiat după varianta dură, întâlnită în unele state americane.

Filmuleţe cu avorturi

Potrivit documetului, femeile ar putea fi obligate să vadă imagini şi filmuleţe cu procedura medicală de avort. Asta, pentru a înţelege „riscurile imediate şi tardive, fizice şi psihice ale avortului la cerere".

 Tudorina Mihai, activistă feministă, membră a asociaţiei „Front", spune că este o metodă traumatizantă, care ar creşte presiunea emoţională pe care o trăieşte femeia ajunsă în situaţia de a lua o astfel de decizie. „Dacă nu pot interzice avorturile, iniţiatorii şi-au propus ca măcar să traumatizeze şi să terorizeze femeile", spune activista.



„Apel la spaimă"

Aurora Liceanu explică mecanismul vizat de această consiliere cu exemplificări foto şi video: „În psihologie, asta se cheamă apel la spaimă. Este vorba de a convinge pe cineva prin inducerea unei stări emoţionale şi nu cu argumente raţionale".

În opinia Aurorei Liiceanu, nu aceasta este problema României şi legea nu ar rezolva cauza avorturilor, într-o ţară în care există părinţi care trăiesc din alocaţiile copiilor. Soluţia pentru reducerea avorturilor este educaţia sexuală şi accesul la metode contraceptive.

Deputatul PDL Marius Dugulescu este pastor baptist şi a predicat în SUA, de unde a şi preluat această variantă de consiliere. SUA sunt renumite pentru politicile antiavort practicate în unele state, unde întreruperea voluntară a sarcinii este subiect aprins în campaniile electorale. Uneori, grupurile antiavort au ajuns la violenţe extreme, de exemplu ameninţări cu moartea la adresa medicilor care efectuează asemenea intervenţii.

infografie

Se încalcă dreptul pacientului

Dugulescu spune că a elaborat proiectul cu gândul la dreptul femeilor de a fi informate. Ele trebuie să cunoască efectele avortului, riscul infertilităţii şi al depresiei. Tudorina Mihai, de la asociaţia „Front" este convinsă că depresia ar fi şi mai gravă dacă o femeie este silită să vizioneze filmări cu avorturi.

În plus, explică Iustina Ionescu, avocat specializat pe drepturi sexuale şi ale reproducerii, coordonator de programe la Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, proiectul încalcă anumite prevederi deja existente. În primul rând, spune Ionescu, se încalcă articolul 7 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului, articol ce precizează că pacientul poate refuza „să fie informat, în cazul în care informaţiile i-ar cauza suferinţă".

De asemenea, obligarea gravidei să participe la consiliere, spun peste 20 de organizaţii nonguvernamentale nonreligioase, încalcă dreptul femeii la viaţă privată şi dreptul de decide asupra propriului corp. Avocata Iustina Ionescu este convinsă că dacă se va aproba legea deputatului Dugulescu, nu vom avea o reducere a numărului avorturilor, ci dimpotrivă.

„Rezultatul sigur este că se va reduce accesul femeilor la serviciile de sănătate. Femeile din rural ar trebui să facă trei drumuri la oraş, înainte de un avort, în condiţiile în care multe dintre ele nu-şi permit financiar aşa ceva. Asta adaugă noi costuri la cheltuielile de avort", explică Iustina Ionescu, fiind posibil să asistăm la revenirea la ajutorul moaşelor, în condiţii improvizate, sau chiar la încercări ale femeilor de a-şi provoca singure avortul.

Asociaţiile feministe consideră această iniţiativă un afront adus femeilor din România, unde aproximativ 10.000 de femei au murit în timpul lui Nicolae Ceauşescu din cauza întreruperilor de sarcină ilegale.  

Potrivit Tudorinei Mihai, proiectul nu este altceva decât o încercare de manipulare din partea unor asociaţii religioase care încearcă să-şi impună punctul de vedere în privinţa avorturilor şi să mascheze prin consiliere limitarea dură a dreptului la avort.

"În psihologie, asta se cheamă apel la spaimă şi înseamnă încercarea de a convinge pe cineva prin inducerea unei stări emoţionale."

Aurora Liiceanu psiholog

101.915 avorturi s-au efectuat în România, în 2010, de zece ori mai puţin decât în 1990.

infografie
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite