„Nebunii crizei“ invadează Socola. Vezi aici câte persoane au cedat din cauza sărăciei (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de persoane din Moldova sunt tratate zilnic la cea mai mare clinică de psihiatrie din regiune, triplu faţă de începutul anului. Majoritatea pacienţilor de la Socola, Iaşi, cad în depresie din cauză că şi-au pierdut jobul sau pentru că nu-şi mai pot plăti creditele.

Cele 870 de paturi disponibile la Spitalul de Psihiatrie Socola, judeţul Iaşi, şi la cele două secţii exterioare ale clinicii, din localităţile ieşene Bârnova şi Şipote, se dovedesc insuficiente pentru moldoveni. Şefii spitalului au raportat o creştere masivă a numărului de internări, iar cele mai multe diagnostice sunt legate de depresie.

image

„În ianuarie şi februarie 2011 am avut câte 250-300 de pacienţi zilnic, în condiţiile în care, în mod normal, în zilele aglomerate, aveam anul trecut maximum 100 de cazuri zilnic. Tratăm mulţi pacienţi depresivi care, de cele mai multe ori, sunt doborâţi de criză, de problemele sociale, de şomaj sau de împrumuturi care nu pot fi achitate", spune Călin Scripcaru, managerul Spitalului Socola.

Călin Scripcaru, managerul de la Socola



„Nebunii crizei" sunt spitalizaţi timp de 17 zile, iar apoi urmează un tratament de lungă durată la domiciliu. La intervale regulate, trebuie să se prezintă la medicul curant pentru controale de rutină. Este şi cazul Gabrielei B. (53 de ani) din Iaşi care, de doi ani, vine periodic la Spitalul de Psihiatrie. În primul an a avut nevoie de şapte internări. Femeia a avut un şoc în momentul în care i-a fost înjumătăţită norma de lucru la serviciu.

image


„Lucram ca ajutor de bucătar la Fundaţia «Solidaritate şi Speranţă» din cadrul Mitropoliei Iaşi şi mi-a fost redus programul de la 8 ore la 4 ore. N-am putut accepta că voi primi şi mai puţini bani. Plângeam tot mai des, mă simţeam rău", povesteşte femeia, diagnosticată cu tulburarea depresivă recurentă.

image

Cronicii, la „fără clanţă“

Bolnavii cronic stau internaţi minimum 50 de zile, de cele mai multe ori în secţiile exterioare ale Spitalului Socola. Deseori, pacienţii cu tulburări psihice complicate, precum schizofrenia sau paranoia, devin agitaţi şi agresivi cu personalul medical. Oamenii de ordine intervin şi-i conduc cu forţa în camera atraumatică, o încăpere acoperită cu burete alb, răcoroasă, izolată fonic şi fără clanţă pe interior. „Persoanele care au crize sunt închise la izolare minim jumătate de oră. Li se face o injecţie calmantă. Riscul de a se lovi în camera atraumatică, în timp ce se manifestă agresiv, sunt minime“, spune Gabriel Obadă, director îngrijiri al spitalului.

image

Conducerea unităţii medicale susţine că de la declanşarea crizei economice, numprul celor care se adresează Spitalului de Psihiatrie este în creştere. „Se observă că din 2008 şi până în prezent, în fiecare an, se adresează spitalului nostru cam cu o mie de persoane mai mult de la an la an. Este o creştere foarte mare. Oamenii sunt tot mai stresaţi şi mai îngrijoraţi de condiţiile economcie actuale“, mai spune managerul Scripcaru.

Profil

Cei mai mulţi dintre pacienţii atinşi de depresie acută au în jur de 50 de ani, şi fie au fost disponibilizaţi, fie sunt copleşiţi de cheltuieli şi de certurile în familie pornite de la bani. „Oamenii cu depresie îşi pierd interesul pentru lucrurile din jurul lor, nu mai simt niciun fel de plăcere. Au tulburări de somn, se simt obosiţi, au dureri de cap, sunt neliniştiţi, iritaţi, manifestă o stare de anxietate", spune managerul.

200 de lei este costul lunar al medicaţiei pentru un pacient internat la Socola. Acesta poate ajunge şi la 800-1.000 de lei lunar.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite