Sile și Nelu Cămătaru au anunțat că se vor preda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sile Camataru
Sile Camataru

Fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru se vor preda şi se vor supune hotărârii definitive a instanţei, a declarat pentru Mediafax avocatul lui Sile Cămătaru, Daniel Caraman, potrivit căruia, în prezent, nu se pune problema sesizării CEDO privind anii de detenţie pe care îi mai are de executat clientul său.

UPDATE 05:03 Mama interlopului, Sile Cămătaru a declarat pentru Antena 3 că fiul ei s-a predat în orașul german Nürnberg. Femeia a spus că Sile a plecat, acum trei zile, în Germania, să cumpere medicamente și a văzut, la televizor, că este căutat și este acuzat că ar fi fugit din țară. Pentru a demonstra că nu a fugit, ci a plecat doar să cumpere medicamente, bărbatul s-a predat. Cât despre Nuțu Cămătaru, femeia spune că este în București și că o să se predea, imediat ce ”își pune lucrurile în ordine”

UPDATE 22:56 "Cei doi sunt în România. Am avut o discuţie cu familia lor, se vor preda. Nu pot spune cu exactitate când se va întâmpla asta, respectiv dacă este o chestiune de câteva ore sau mai mult", a spus avocatul.

Caraman a precizat că, de luni, va începe demersurile judiciare pentru a se constata că Sile Cămătaru a stat deja în închisoare mai mult decât i-a fost dedus de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin decizia definitivă de vineri.

"Nu se pune problema de a sesiza CEDO. Avem la dispoziţie procedura internă de a constesta numărul anilor de închisoare care i-a fost dedus prin hotărârea Curţii Supreme. Este un calcul matematic, Sile Cămătaru a fost în detenţie mai mult de nouă ani, în timp ce ICCJ i-a dedus, vineri, doar aproximativ şapte şi jumătate. Câtă vreme avem la dispoziţie calea internă de atac, nu putem vorbi despre o sesizare la CEDO. Care sesizare nu ar fi una nouă, ci o completare la cea care a fost făcută acum mai mulţi ani, prin 2005, dacă îmi amintesc bine, după ce dosarul a plecat la instanţă, şi care viza încălcarea unor proceduri în cursul urmării penale", a mai spus avocatul.

UPDATE 18.48 Sile și Nelu Cămătaru au anunțat că se vor preda pentru a cere contopirea pedepsei primite ieri cu cea de acum câțiva ani, întrucât, spun ei, au fost acuzați de aceleași fapte în ambele dosare. Astfel, în cazul în care instanța le-ar da câștig de cauză, Nuțu nu ar mai avea de ispășit nicio zi de închisoare, iar pedeapsa lui Sile s-ar reduce cu cel puțin 4 ani.

UPDATE 20.11  Frații Cămătaru au anunțat că vor da România în judecată la CEDO. Fiul lui Sile Cămătaru a spus, de asemenea,  că cei doi se vor preda autorităților române, infirmând zvonul căar fi plecat în Costa Rica, notează RTV.

UPDATE 19.15 Fiul lui Sile Cămătaru, Mario Balint, a declarat, de asemenea, că tatăl său va da România în judecată la Curtea de Apel a Drepturilor Omului(CEDO), întrucât a fost acuzat de două ori pentru aceleași fapte.

UPDATE 19.13 Mario Balint, fiul lui Sile Cămătaru, a declarat că tatăl său şi unchiul său nu au plecat din ţară şi că aşteaptă să se clarifice greşelile din sistem.

„Sunt nişte greşeli făcute. Ei aşteaptă să se clarifice aceste greşeli şi se vor preda, dar deocamdată sunt greşeli", a arătat Mario Balint.

Tânărul a dezminţit informaţia că cei doi ar fi părăsit teritoriul României. "Sunt în România, nu sunt plecaţi, că nu ar avea de ce".

UPDATE 19.05 Costel, un văr al fraţilor Balint, a declarat la Realitatea TV că Nuţu Cămătaru este plecat din ţară cu afaceri şi că se va preda luni autorităţilor, în timp ce Sile Cămătaru nu plănuieşte să mai revină în România. Întrebat dacă Sile Cămătaru se află în Costa Rica, aşa cum presa a scris, ruda fraţilor Balint a evitat să dea un răspuns clar, spunând doar că vărul său se află la „capătul lumii".

UPDATE 17.05 În cazul în care fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru se află în Costa Rica se ridică o mare problemă. România nu are tratat de extrădare cu această ţară.

În aceste condiţii, procedurile de aduce în România vor fi foarte greoaie şi va fi nevoie de un mandat de la Interpol.

Poliţiştii nu reuşesc să dea de urma fraţilor Cămătaru, care au fost condamnaţi ieri la şase, respectiv 13 ani de închisoare. Se pare că inculpaţii şi-au luat măsuri de precauţie şi au plecat din ţară înainte de a afla decizia instanţei.

Dacă Sile nu se predă autorităţilor româneşti până astăzi la ora 16.00, acestea vor emite un mandat internaţional de punere în executare pentru infractor. România va încerca să identifice locaţia unde se află acesta, iar cu ajutorul autorităţilor va face procedurile de revenire a lui Sile în ţară pentru a fi încarcerat.

Acest proces nu va fi facil, deoarece poate dura foarte mult. În cel mai optimist caz infractorii ar putea fi readuşi în ţară în câteva zile. Totuşi, procedurile diplomatice pot dura chiar şi un an de zile dacă Sile se află în America Latină sau în ţări din lumea a treia.

Familia lui Sile a recunoscut că acesta a părăsit ţara, însă susţin că se va intoarce.

Fraţii Ion şi Vasile Balint, cunoscuţi drept Nuţu şi Sile Cămătaru, au fost condamnaţi, vineri, de instanţa supremă, printr-o decizie definitivă, la şase şi, respectiv, 13 ani de închisoare.

Revenim cu amănunte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite