Studiu INS: Unul din trei tineri se angajează după încheierea studiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ o treime dintre absolvenţi îşi găsesc loc de muncă în primul an de la încheierea studiilor, potrivit unei cercetări asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO), realizată de Institutul Naţional de Statistică în trimestrul doi din 2009, pentru tinerii în vârstă de 15-34 ani.

"La un an de la încheierea studiilor, 33,6 la sută dintre absolvenţii care îşi căutaseră un loc de muncă erau ocupaţi. Dintre absolvenţii învăţământului superior aveau un loc de muncă 60,9 la sută, în timp ce, ponderea corespunzătoare celor cu studii medii a fost de 35 la sută, respectiv de 14,6 la sută în cazul persoanelor cu nivel scăzut de instruire", se arată într-un comunicat INS.

Cercetarea relevă că 39,6 la sută dintre persoanele rezidente în mediul urban aveau un loc de muncă faţă de 26,3 la sută în cazul celor din mediul rural.

La primul loc de muncă, majoritatea tinerilor au fost salariaţi (75,6 la sută) şi au lucrat cu program complet de lucru (92,1 la sută).

În cea mai mare parte a perioadei de tranziţie, între părăsirea şcolii şi începerea activităţii la primul loc de muncă semnificativ, 74,1 la sută au căutat un loc de muncă utilizând metode active.

Contactarea directă a patronilor sau a factorilor responsabili cu angajarea (37,9 la sută) şi apelul la familie, rude şi prieteni (37,5 la sută) au fost principalele metode de căutare folosite de către tineri pentru găsirea primului loc de muncă semnificativ.

Peste 3,9 milioane persoane (65,9 la sută) îşi încheiaseră studiile în sistemul naţional de educaţie. Peste jumătate dintre acestea erau absolvenţi de instituţii de învăţământ de nivel mediu (55,3 la sută) - în principal licee (29,5 la sută) şi şcoli profesionale, complementare sau de ucenici (21,9 la sută).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite