Hossu: Guvernul a hotărât să dea afară oameni, în loc să renunţe la posturile neocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Hossu, preşedinte al Federaţiei Sindicale Cartel Alfa
Bogdan Hossu, preşedinte al Federaţiei Sindicale Cartel Alfa

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat astăzi, la finalul discuţiilor avute cu ministrul Muncii, că deşi există 118.000 de posturi rămase încă neocupate de anul trecut, dar trecute la buget, Guvernul a decis să renunţe şi la posturile ocupate.

"Guvernul face în continuare disponibilizări, deşi există un surplus de 118.000 de posturi vacante şi bugetate în condiţiile în care anul trecut erau bugetate la stat 1.408.000 de posturi, dintre care 1.290.000 de posturi erau ocupate", a menţionat Hossu.

Cu toate acestea, disponibilizările vizează şi persoane, nu doar posturi, o astfel de situaţie fiind întâlnită la Inspecţia Muncii (IM).

Potrivit lui Hossu, IM are câteva sute de posturi vacante bugetate, dar sunt oameni daţi afară, preferându-se păstrarea locurilor neocupate, liderul sindical apreciind o asemenea măsură ca "inacceptabilă".

Liderul sindical a declarat că urmează să discute cu premierul despre situaţia disponibilizărilor de la stat şi din mediul privat în cadrul unei comisii privind pactul de ocupare pentru crearea de locuri de muncă în 2010.

Hossu a mai spus că angajatorii au anunţat că dacă măsura privind şomajul tehnic nu va fi prelungită, vor fi obligaţi ca între 1 şi 15 februarie să înceapă disponibilizări permanente.

Ieri, liderul Cartel Alfa a anunţat că la începutul săptămânii viitoare vor fi organizate proteste de stradă în cazul în care Guvernul nu va respecta ordonanţa ce prevede şomajul tehnic.

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a afirmat că protestele vor începe prin pichetarea Ministerului de Finanţe, care se opune solicitării de prelungire a acestei legislaţii "care se aplică în toată Uniunea Europeană.

Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, a confirmat că se anunţă disponibilizări importante în industrie, unde sectoare întregi şi-ar putea închide porţile. El a spus că este de acord cu revendicarea sindicală, dar nu prin proteste. "Situaţia este foarte simplă, dorim să ţinem oamenii chiar şi în şomaj tehnic în speranţa că pe viitor industria îşi va reveni la capacitatea totală, dar nu avem bani să le plătim în totalitate salariile". El a precizat că Guvernul nu respectă promisiunea de prelungire a şomajului tehnic în primele 3 luni ale anului, astfel că vor fi disponibilizaţi circa 200 - 300.000 de oameni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite