Guvernul împinge în faliment ONG-urile care derulează proiecte europene pe resurse umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale a trimis în cursul zilei de ieri, 22 mai 2012, o scrisoare Primului Ministru, în care atrage atenţia asupra întârzierilor foarte mari la plata rambursărilor aferente proiectelor POS DRU.

Coaliţia şi-a exprimat îngrijorarea în condiţiile în care Statul nu şi-a achitat încă datoriile reprezentând TVA pentru sumele cheltuite de organizaţii în cadrul proiectelor PHARE 2005-2006.

"În ultima lună, Coaliţia ONGuri pentru Fonduri Structurale a primit constant sesizări din partea mai multor beneficiari cu privire la întârzierea virării rambursărilor solicitate de implementatorii proiectelor POSDRU aflate în derulare, aşa cum reiese şi din comunicările oficiale ale AM POSDRU. Aceste întârzieri vizează în mod special, dar nu numai, contribuţia publică naţională şi contravaloarea TVA pe care Statul Român le datorează beneficiarilor POSDRU, existând cazuri în care întârzierile au ajuns până la 110 zile peste termenul de 45 de zile stabilit prin contractele de finanţare", scrie Oana Preda, directoarea Centrului de Resurse pentru participare publică, în scrisoarea adresată premierului.

Coaliţia avertizează că din de în ce mai mulţi beneficiari întâmpină dificultăţi majore în avansarea din surse proprii a sumelor necesare pentru finanţarea proiectelor aflate în derulare. Incapacitatea de plată va atrage, inevitabil, blocarea proiectelor.

Membrii coaliţiei consideră că soluţia potrivită pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene este accelerarea procesului de rambursare a cheltuielilor.

"Eforturile depuse de implementatorii de proiecte ce au accesat acest program au adus în economia românească peste 500 de milioane de Euro (doar cheltuieli validate şi rambursate beneficiarilor) în perioada 2008-2012: iar diferenţa de alte câteva miliarde de euro reprezintă un potenţial uriaş, încă neexploatat, al acestui program de finanţare", se mai arată în scrisoare.

Termenul legal de rambursare a cheltuielilor este de 45 de zile.

Coaliţia solicită premierului un control mai riguros asupra funcţionării AM POSDRU şi dispunerea alocării în regim de urgenţă a sumelor necesare funcţionării acestui program de finanţare pentru ca proiectele aflate în derulare să îşi poată atinge obiectivele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite