Guvernul combate munca la negru prin amplasarea unor cutii poştale pentru sesizări anonime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din ce în ce mai mulţi angajaţi nu au contracte de muncă
Din ce în ce mai mulţi angajaţi nu au contracte de muncă

Guvernul va începe combaterea muncii la negru prin amplasarea în inspectoratele de muncă a unor cutii poştale în care "persoanele interesate" să depună informaţii fără să îşi decline identitatea.

Inspecţia Muncii are intenţia de a încheia un protocol de cooperare cu partenerii sociali, protocol care va avea ca obiectiv informarea reciprocă cu privire la cazurile de muncă nedeclarată, se arată în document.

Planul de acţiuni a fost inclus în Strategia naţională privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobată recent de Guvern.

Executivul va începe în perioada imediat următoare o serie de acţiuni pentru combaterea muncii fără forme legale. Printre aceste măsuri se numărăr folosirea în incinta inspectoratelor de muncă a unor cutii poştale unde "persoanele interesate" pot furniza informaţii privind munca nedeclarată, fără însă să îşi decline identitatea.

Se vor desfăşura, de asemenea, controale de fond şi tip "campanii" în sectoarele de activitate cu incidenţă mare în utilizarea muncii nedeclarate, precum şi  controale încrucişate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte instituţii "de linie" şi "cu practici noi de control" şi controale interjudeţene.

Principalele căi de acţiune indicate în vederea combaterii cazurilor de muncă nedeclarată sunt remedierea efectului direct al practicării muncii nedeclarate, prin obligarea angajatorilor de a încheia în formă scrisă contracte individuale de muncă pentru persoanele identificate că prestează muncă nedeclarată, se arată în comunicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite