Guvernul a cedat: magistraţii au obţinut şi salarii mai mari şi sporuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful de la justiţe a declarat luni că Executivul a soluţionat toate revendiările magistraţilor şi le-a cerut acestora să se întoarcă în instanţă.

"În contextul constrângerilor bugetare existente, proiectul de lege prevede că, începând cu anul 2010, drepturile de natură salarială cuvenite magistraţilor şi altor categorii profesionale din Justiţie vor include sporurile obţinute pe cale de jurisprudenţă.", a declarat ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.

Forma finală a legii unice de salarizare prevede o majorare consistentă a coeficienţiilor magistraţilor şi personalului auxiliar, creşterile fiind cuprinse între 0,15 şi 1,65 salarii minime, la care se adaugă şi sporuri consistente.

Astfel, un judecător cu grad de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie s-au stabilit între 8,75 şi 11,2 salarii minime pe economie, ei câştigând, astfel, 1,65 salarii minime în plus faţă de veche variantă analizată, miercuri, de Guvern. Totodată, baza de calcul pentru un judecător de curte de apel sau un procuror de acelaşi grad a crescut între 6,45 şi 8,3 salarii, scrie NewsIn.

În noua variantă, pentru un judecător de tribunal sau procuror de parchet de pe lângă tribunal s-a stabilit un coeficient cuprins între 6,2 şi 8 salarii minime, majorat faţă de varianta anterioară. Un magistrat cu grad de judecătorie va putea obţine un coeficient între 4,5 şi 7,3, de asemenea majorat semnificativ faţă de ultima variantă. Un judecător sau procuror cu vechime de până la trei ani va avea un salariu calculat cu un coeficient între 3,5 şi 4,4 salarii minime.

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şeful ÎCCJ şi procurorul general vor câştigă cât primul ministru, respectiv 11,7 salarii minime pe economie.

Dacă în urma protestelor din justiţie, magistraţii au reuit să obţină salarii mai mari, despre personalul auxiliar nu se poate spune acelaşi lucru. Grefierii au rămas la coeficienţii stabiliţi în vechea formă a legii unitare de salarizare.

Magistraţii şi-au recâştigat sporurile


Legea pe care guvernul îşi va asuma răspunderea pe 15 septembrie, prevede menţinerea unor sporuri care rotunjesc veniturile împărţitorilor de dreptate. Astfel, începând din ianuarie 2010, persoanulul din sistemul juridic va încasa un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică care se ridică la 25% din salariul de bază sau  indemnizaţia de încadrare brută lunară şi un adaos de 10% pentru asigurarea confidenţialităţii. Cele două sporuri vor fi incluse în salariul de bază.

"Sporurile rămase în afara salariului de bază sau, după caz, în afara indemnizaţiei lunare de încadrare, se vor acorda într-un cuantum care, împreună cu noul salariu de bază, să conducă la un câştig salarial egal cu cel aferent lunii mai 2009", se mai arată în document.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite