21 milioane lei de la Guvern pentru doze de vaccin contra gripei H1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:
21 milioane lei de la Guvern pentru doze de vaccin contra gripei H1N1
21 milioane lei de la Guvern pentru doze de vaccin contra gripei H1N1

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Institutul Cantacuzino va produce, până la sfârşitul anului, peste cinci milioane de doze de vaccin împotriva gripei porcine, pentru care guvernul a alocat peste 21 de milioane de lei.

"Campania de vaccinare a populaţiei se va desfăşura concomitent cu finalizarea producţiei de vaccin şi în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ceea ce înseamnă acoperirea unui procent de 20% din populaţie", a declarat Rafila.

Vor fi vaccinate cu prioritate persoanele care riscă să facă complicaţii din cauza bolii şi persoanele din sistemul sanitar şi din alte servicii publice, care pot transmite virusul A/H1N1.

Institutul Cantacuzino a produs primele preparate de vaccin împotriva gripei porcine, iar în următoarele luni vor fi efectuate teste pe cobai şi, apoi, pe subiecţi umani, a declarat, pentru NewsIn, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Geza Molnar.

"Laboratoarele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au trimis către toate laboratoarele producătoare de vaccin pulpa vaccinală, adică tulpina virusului. Institutul Cantacuzino a cultivat pulpa vaccinală şi din aceste culturi s-au făcut preparatele de vaccin, care urmează să fie testate", a precizat Molnar, citat de Newsin.

Primele vaccinuri vor fi disponibile în noiembrie

Potrivit secretarului de stat, primul lot de vaccin împotriva gripei porcine pentru populaţia din România va fi gata, cel mai devreme, la sfârşitul lunii noiembrie. Vaccinarea populaţiei va putea începe, astfel, în decembrie.

Institutul Cantacuzino are capacitatea de a prepara peste şapte milioane de doze de vaccin, în trei tranşe, potrivit autorităţilor sanitare.

Primele teste pe subiecţi umani ale vaccinului contra gripei porcine au început, la sfârşitul lunii iulie, pe 540 de voluntari, la o clinică din Melbourne şi una din Adelaide, Australia, iar primele rezultate clinice vor fi concludente la sfârşitul lunii septembrie. Şi în SUA, tot la sfârşitul lunii iulie, se căutau mii de voluntari pentru a începe testele clinice ale vaccinurilor experimentale împotriva virusului A/H1N1, potrivit Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID).

În România, până în prezent, au fost diagnosticate cu gripă porcină 225 de persoane. Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.

Specialiştii estimează că, la toamnă, odată cu răcirea vremii, incidenţa bolii va creşte semnificativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite