Grevă generală la metrou în 18 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ioan Rădoi, a anunţat astăzi că sindicaliştii de la metrou vor intra, în 18 martie, în grevă generală, în contextul în care Curtea de Apel Bucureşti a decis că greva angajaţilor Metrorex, desfăşurată în noiembrie 2009, a fost legală.

Sindicaliştii de la metrou vor opri total activitatea, în 18 martie, între orele 04.00 şi 16.00, urmând ca circulaţia garniturilor de tren să fie reluată la capacitate normală până la ora 23.00.

Rădoi a precizat că sindicaliştii de la metrou cer o majorare a fondului de salarii cu 3,7 la sută, aşa cum prevede legea şi condiţii mai bune de muncă.

"Din punct de vedere formal, nu mai avem ce negocia. Ni se spune că nu s-a aprobat bugetul, dar acesta trebuia aprobat în prima săptămână a lunii februarie, potrivit legii. Ministrul Berceanu ar trebui să facă demersuri în acest sens, dar nu am găsit înţelegere de a discuta decât de la ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în timp ce ministrul nostru de resort a refuzat orice întâlnirire în cele patru luni de când am declanşat greva", a declarat Rădoi.

Liderul sindical a adăugat că decizia de reluare a grevei de la metrou a fost hotărâtă ieri, de Consiliul General al USLM, "după patru luni în care Guvernul nu a făcut nimic".

Săptămâna trecută, Curtea de Apel a stabilit că greva din noiembrie 2009, de la metrou, a fost legală, admiţând recursul formulat de Sindicatul Metrorex şi modificând sentinţa pronunţată anterior de Tribunalul Bucureşti, prin care acţiunea sindicală a fost declarată ilegală.

Decizia pronunţată de Curtea de Apel este irevocabila.

Angajaţii de la metrou au fost în grevă timp de două zile, în noiembrie 2009, când au cerut o majorare salarială de 20% şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi expirase la începutul lunii. Peste 1.000 dintre cei peste 4.200 de angajaţi de la Metrorex nu au lucrat atunci. Aceasta a fost a şaptea grevă generală din 1990, ultimul protest al angajaţilor de la Metrorex datând din 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite