Greşeala Ambulanţei subminează reforma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii anchetează poticnelile serviciilor de Ambulanţă solicitate în cazul pacienţilor morţi în judeţele Vâlcea şi Constanţa. Bolnavii nu puteau fi salvaţi în spitalele închise de la Bălceşti – Vâlcea şi Băneasa – Constanţa, susţine Raed Arafat.

Decesele celor doi pacienţi, de miercuri şi joi, în localităţi unde au fost închise spitalele, nu au nicio legătură cu reorganizarea sistemului sanitar, a declarat ieri subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Raed Arafat. „Nu găsim o corelare între un spital de categoria a patra, precum cel de la Bălceşti - Vâlcea, unde existau specialităţi de ginecologie şi ORL şi un medic pensionar, ori un centru de sănătate, cum e cel de la Băneasa - Constanţa, şi decesul celor doi pacienţi.

Ei nu puteau fi salvaţi oricum în acele spitale", a declarat Raed Arafat. Oficialul a precizat că ministerul suspectează şi anchetează totodată şi posibile greşeli particulare în organizarea serviciilor de Ambulanţă, în ambele cazuri.

„La Vâlcea s-au pierdut 30 de minute"

Vâlceanul Ion Sanda (42 de ani) a murit joi pe bancheta din spate a unui autoturism cu care fusese adus de rude la Spitalul Bălceşti, desfiinţat de la 1 aprilie de Ministerul Sănătăţii. La primul telefon, dispecerul de la Salvare le-a spus că toate ambulanţele se aflau pe traseu.

Apropiaţii bolnavului nu au ştiut că spitalul din Bălceşti a fost închis şi l-au cărat pe acesta până acolo cu o maşină a unui vecin. Rudele lui Sandu spun că acesta ar fi fost salvat dacă spitalul nu era desfiinţat, însă ancheta MS indică alte cauze. Una dintre ele ar fi decizia rudelor de a-l transporta pe bolnav cu o maşină personală, care i-ar fi dăunat prin poziţia incorectă pe care a avut-o pe bancheta din spate.

A doua cauză ar fi legată de cea de-a treia ambulanţă din Bălceşti, al cărei traseu urmărit cu GPS-ul arată că a stat la spitalul din Drăgăşani, cu un pacient, vreme de 45 de minute, nu doar de 15, cât cer regulile procedurilor de urgenţă. „S-ar fi putut economisi 30 de minute", spune Arafat. Necropsia de ieri a arătat că Ion Sanda a murit din cauza unei hemoragii masive de trunchi cerebral, un diagnostic „fatal şi nerecuperabil, în care pacientul poate fi eventual donator de organe", a spus Raed Arafat.

„La Băneasa nu aveau ce să-i facă"

Cel de-al doilea caz se referă la decesul lui Gheorghe Ion, un bărbat de 60 de ani din localitatea constănţeană Băneasa, care miercurea trecută a făcut un infarct şi a murit în ambulanţă, în drum spre Spitalul Judeţean Constanţa. Subsecretarul de stat a spus că în acest caz salvarea l-a luat pe bolnav la 19 minute de la primul apel, însă pe drum starea acestuia s-a agravat şi a fost trimisă o maşină mai performantă, cu echipaj de reanimare.

„Ar putea exista un reproş la adresa dispeceratului de la Băneasa, care putea fi mai proactiv în decizia de a trimite o ambulanţă de tip C, de reanimare, dar acest lucru încă îl cercetăm, să vedem dacă aveau acea ambulanţă". Consilierii locali din Bălceşti au hotărât ieri redeschiderea spitalului din localitate. Cinci medici şi tot atâtea asistente, personal care nu fusese redistribuit, au asigurat ieri consultaţii în cazurile de urgenţă.

"Cei doi pacienţi nu puteau fi salvaţi oricum în acele spitale.''
Raed Arafat subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite