FOTO Va expune în muzeul unde este femeie de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai vârstnică absolventă a Şcolii de Artă Populară, Daniela Grama (58 de ani), lucrează de cinci ani ca îngrijitoare la muzeul judeţean. În a doua jumătate a lunii octombrie, ea va inaugura o expoziţie care va conţine douăzeci de desene şi picturi proprii.

În 2008 candida - fără succes, e drept - la o funcţie de consilier judeţean din partea PRM, iar acum se pregăteşte să-şi lanseze primul volum cu ilustraţii şi să-şi inaugureze prima expoziţie de grafică. Aceasta este povestea ambiţiei Danielei Grama, angajată ca femeie de serviciu la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu".

Admiraţi aici lucrările Danielei

La aproape 58 de ani şi în pragul pensionării, ea este cea mai vârstnică absolventă a Şcolii de Artă Populară din cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu. În luna iulie a acestui an, Daniela Grama şi-a susţinut lucrarea de diplomă ca grafician cu un set de planşe în care şi-a ilustrat propriile creaţii poetice. „Am avut satisfacţia de a mă exprima şi prin desen, şi prin versuri, fiind, astfel, unica absolventă care a avut o dublă abordare, plastică şi literară, a tematicii de la lucrarea de diplomă", spune ea.La muzeu, Daniela este singura artistă cu patalama dintre cei peste 30 de colegi. „Colegii mă simpatizează pentru pasiunea mea şi mă încurajează să-mi cultiv talentele", spune ea.

Printre adolescenţi

Timp de trei ani, cât a urmat cursul de grafică, Daniela a fost colegă cu elevi de liceu, ceea ce nu a deranjat-o deloc. „Toată viaţa mi-am dorit să fac artă, dar n-am găsit timpul necesar să mă dedic acestei pasiuni. Am fost dornică să învăţ cât mai mult, iar când desenez mă simt cu adevărat fericită", spune Daniela. Ea speră să deschidă în această toamnă prima sa expoziţie de grafician în cadrul Cenaclului „Luceafărul".

De asemenea, plănuieşte să realizeze şi o expoziţie de acuarele cu lucrările pe care le va realiza în concendiul de o lună pe care îl va petrece în peisajele muscelene şi pe valea Dâmboviţei.

Pregăteşte debutul editorial

Daniela este prietenă de aproape 10 ani cu poeta Ciobanu Anişoara Velici, care a invitat-o să publice împreună, la anul, un volum de versuri şi proză, cu ilustraţii grafice semnate de Daniela Grama. „Este cel mai frumos vis al meu!", spune Daniela despre acest proiect.

„Pentru mine, viaţa s-a schimbat odată cu descoperirea Cenaclului „Luceafărul", condus de poeta Dunia Pălăngeanu. Am cunoscut artişti şi oameni de cultură, am fost respectată şi ghidată, aşa că am putut să evoluez în plan literar", spune Daniela Grama. Ea scrie poezie şi proză de introspecţie, inspirată de natură şi de sentimentul iubirii.

Peisaje la Câmpulung Muscel

Când va reveni din concediu, Daniela Grama speră să aibă suficiente lucrări pentru a deschide o expoziţie de acuarele. „Cred că voi avea ce picta la Câmpulung Muscel, localitate subcarpatică, recunoscută pentru frumuseţea peisajelor sale, mai ales pe timp de toamnă, când culorile sunt cu adevărat picturale", spune artista. Ea doreşte să-şi expună lucrările la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu", unde lucrează şi unde au loc şi şedinţele Cenacului „Luceafărul".

Gândul că odată cu pensia va avea mai mult timp pe care îl va putea dedica preocupărilor sale artistice o bucură extrem de mult. „Am aşteptat din tinereţe să ajung acel timp în care să mă regăsesc în ceea ce fac", spune Daniela. Ea admiră în mod deosebit picturile lui Ion Mirea expuse la muzeul judeţean, ca şi celelalte lucrări de artă pe care le-a îngrijit cu devotament şi este hotărâtă să lucreze, în continuare, oricât de mult, pentru a-şi desăvârşi propria artă.

Încurajată de şefi

Daniela Grama şterge praful de pe exponatele muzeului   

image

Directorul Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu", istoricul şi arheologul Traian Popa, a spus: „Daniela Grama este o femeie cu fire sensibilă despre care ştiu că pictează şi scrie poezii. Este de admirat pentru aceste preocupări. Ca angajată a instituţiei noastre o cunosc ca fiind conştiincioasă şi corectă, iar ca om cu preocupări artistice, pe care face efortul să şi le dezvolte, merită apreciată".

„Daniela Grama este de admirat pentru sensibilitatea şi perseverenţa ei. A expus adesea desene şi picturi în cadrul întâlnirilor noastre lunare, la «Serile de literatură şi artă în Cetate». A participat şi la tabere de creaţie, printre care, cea de la Sărata Monteoru, şi a îndrumat artistic elevi de liceu", a spus şi coordonatoarea Cenaclului „Luceafărul", scriitoarea Dunia Pălăngeanu.

A vrut să devină consilier judeţean

Pe lângă artă, Daniela Grama şi-a încercat norocul şi în politică. În 2008, ea a candidat pe listele PRM pentru un loc de consilier judeţean alături de directorul de atunci al muzeului, Petre Mimiş, şi de alţi cinci angajaţi ai muzeului. Până în acel moment, cariera politică a femeii cunoscuse o ascensiune impresionantă: membră de partid din 2001, ea era în 2008 vicepreşedinta organizaţiei judeţene de femei a Partidului România Mare, fiind însărcinată cu activităţile culturale ale organizaţiei. Alături de ea, pe listele PRM a mai fost înscris, printre alţii, şi portarul Muzeului „Teohari Antonescu". Potrivit presei centrale, Petre Mimiş a declarat despre candidatura Danielei Grama: „Dacă vă imaginaţi că o femeie de serviciu aflată pe locul şapte poate face ceva..."

"Am aşteptat din tinereţe să ajung acel timp în care să mă regăsesc în ceea ce fac! Îmi place să pictez peisaje şi portrete."
Daniela Grama artista-femeie de serviciu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite