Vieţaşii se spală de păcate şi construiesc uşi de biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase deţinuţi sculptează obiecte de cult în atelierul amenajat în spatele gratiilor cu fonduri europene. Din mâinile puşcăriaşilor ies unele dintre cele mai frumoase obiecte bisericeşti şi de tâmplărie de pe piaţa din Giurgiu. Toate, la jumătate de preţ faţă de concurenţă „liberă”.

La atelierul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Giurgiu, lemnul masiv se lasă sculptat de uneltele a şase criminali, iar prin obiectele care ajung afară „evadează" şi un pic din sufletul deţinuţilor.

Printre lucrurile meşterite la atelierul din penitenciar se numără uşi de interior şi exterior, mobilier pentru dormitor şi bucătărie, obiecte artizanale şi bisericeşti, toate făcute manual.

„Executăm lucrări pentru Penitenciar, dar şi pentru terţe persoane, şi pentru că ne-am axat pe obiecte bisericeşti avem multe comenzi de la preoţi", a explicat agentul-şef principal Victor Dragomir, cel care răspunde de atelier. De pildă, a mai spus el, uşa de la intrare a bisericii din Slobozia, judeţul Giurgiu, a fost realizată de condamnaţii pe viaţă. Şi obiectele specifice din capela Penitenciarului tot de ei au fost făcute. 

Sculptor şi pictor, criminali

Victor Dragomir mai spune că dintre cei şase condamnaţi, doi sunt specialişti. „Avem un sculptor şi un pictor, iar ceilalţi patru s-au specializat fie la noi, fie la Penitenciarele Gherla, Mărgineni şi Rahova", a precizat agentul-şef. 

De la Rahova a venit acum un an şi Marin Bazan (39 de ani). El se află în închisoare din 1992, fiind acuzat de omor deosebit de grav. „ În Penitenciar am descoperit că îmi plac sculptura şi tâmplăria. Şi în timpul liber tot asta fac. Îmi iau de lucru şi în cameră", a spus Marin.
Deşi obiectele ies pe bandă rulantă din atelier, deţinuţii-tâmplari muncind zi-lumină lemnul, clienţii sunt puţini.

„Ne chinuim să prindem comenzi, oamenii nu ştiu de noi şi nici de faptul că preţurile noastre sunt cu 50% mai mici decât în general. Producem sub preţul pieţei, deşi calitatea este net superioară, pentru că executăm totul manual", a declarat Dragomir.

În incinta închisorii există şi un magazin de desfacere, iar cei care sunt interesaţi de obiectele realizate de deţinuţi pot afla detalii şi de pe site-ul www.penitenciarulgiurgiu.ro.

Deţinuţii speră să-şi mai găsească clienţi şi la expoziţiile la care participă. „De Crăciun vom avea o expoziţie cu obiectele noastre la Episcopia Giurgiu. Vom duce acolo şi picturi. Totul va fi pentru prezentare şi vom aştepta comenzi. Anul viitor, de Paşte, vom expune obiectele la Patriarhia Română", a mai spus agentul-şef.

Uşă din lemn masiv: 700 de lei

Pentru un iconostas făcut la Penitenciarul Giurgiu, preoţii trebuie să plătească 1.500 de lei, în timp ce o casetă pentru Sfinte moaşte nu depăşeşte preţul de 100 de lei.

Potrivit agentului care are atelierul în grijă, o uşă de biserică, sculptată în lemn, costă maximum 700 de lei, în timp ce pe piaţă un asemenea produs nu este mai ieftin de 1.400 de lei. Din preţul obiectelor vândute, deţinuţii primesc 30%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite