Giuliano Zamolo, cel mai tare din România la Wushu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul naţional de Wushu este timid, dar tare ca o stâncă în interior. La doar 13 ani, este cel mai performant sportiv al momentului, pe categoria sa de vârstă, în România. Nimeni nu-i

Campionul naţional de Wushu este timid, dar tare ca o stâncă în interior. La doar 13 ani, este cel mai performant sportiv al momentului, pe categoria sa de vârstă, în România. Nimeni nu-i poate ţine piept la concursuri.
La şase ani a renunţat la banalele jocuri ale copilăriei pentru meditaţie şi autocontrol. Giuliano Isa Zamolo este un elev eminent, care excelează la şcoală şi în competiţiile sportive. Are numai 10 la matematică, iar media generală pe anul trecut a fost 9,88. Elev în clasa a VIII-a la şcoala 108 "Alexandru Obregia" din Capitală, a primit diplome pentru merite deosebite în cadrul concursurilor de matematică, limba şi literatura română, religie, engleză. Preşedinte al elevilor, în 2005-2006, a promovat fiecare an şcolar cu medii generale de peste 9,86. Caz rar, Giuliano a reuşit să îmbine rezultatele fabuloase de la învăţătură cu rigurozitatea unei discipline prea puţin populare în România. Practică Wushu, un sport noncombat, care îl ajută să-şi găsească echilibrul interior. Severitatea muncii inteligente l-a propulsat pe Giuliano Isa Zamolo către propriul vis: campionatul mondial de Wushu. Ajuns în Malaysia, acum două săptămâni, la primul Campionat Mondial de juniori de la Kuala Lumpur, a ieşit pe locul al 16-lea, din 30 de concurenţi, dar a fost al treilea din Europa, după Rusia şi Marea Britanie. Din cauza emoţiilor, a uitat să-şi încheie exerciţiul. Doar câteva secunde şi mişcări l-au făcut să piardă un loc şase. Wushu nu este un sport de contact, ci de autocontrol, profund demonstrativ, care racordează mişcările fizice la echilibrul interior. "Este o luptă imaginară. Merg la antrenamente de patru ori pe săptămână, dar, când m-am pregătit pentru mondiale, m-am antrenat cinci zile pe săptămână, câte două şedinţe de două ore, în fiecare zi", spune Giuliano, care a ieşit şi pe locul şapte la Campionatul European pentru Juniori, anul trecut, în Italia. "Pentru un minut şi jumătate de exerciţiu lucrezi ani! Sunt elemente acrobatice foarte spectaculoase. Doar pentru mişcările de bază am lucrat patru ani. Nu-mi place să mă bat, acest sport nu înseamnă violenţă, ci îţi modelează caracterul", crede Giuliano. A strâns, deja, 14 medalii la competiţiile interne şi câteva zeci de diplome. Îi plac informatica, muzica hip-hop, fotbalul, iar părinţii vor să-l vadă... notar!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite