Ghid despre vaccinarea antigripală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IMUNIZARE Ministerul Sănătăţii urmează să cumpere doar un milion de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2012-2013, deşi populaţia este de peste 19 milioane.

Ministerul Sănătăţii a organizat o licitaţie pentru cumpărarea vaccinurilor antigripale, necesare imunizării populaţiei în sezonul rece 2012-2013. Aceasta este aproape de finalizare, însă vor fi achiziţionate doar un milion de doze, deşi populaţia României este de 19 milioane de oameni.

Pe lângă faptul că singurul institut care producea vaccin antigripal a fost înglodat în datorii, medicii se plâng să probleme cu imunizările se ţin lanţ.

„Suntem la mâna producătorilor străini în ceea ce priveşte vaccinul antigripal. Situaţia se înrăutăţeşte dacă ne uităm mai atent. Nu avem vaccin pentru copiii de patru luni (difterie, tetanos, tuse măgărească, poliomielită, hemofilus influente tip B - o bacterie - şi de un an. Aceste vaccinuri lipsesc de cel puţin trei luni. Situaţia este îngrijorătoare pentru că toate vaccinurile trebuie să vină din import, ceea ce înseamnă costuri mai mari şi număr mai mic de vaccinuri făcute. Vi se pare că sunt suficiente un milion de doze pentru 19 milioane de oameni?", se plânge medicul de familie Remus Lupu.

Licitaţie cu probleme

Până acum, necesarul de vaccinuri antigripale era asigurat de Institutul Cantacuzino, cel mai important institutut de cercetare şi singurul care producea seruri în ţara noastră. Acum, instituţia se află în moarte clinică, după ce a fost îngropat în datorii.

Deşi s-au investit bani frumoşi pentru modernizare şi creşterea producţiei - 8,5 milioane de euro de la Banca Mondială -, rezultatul este paradoxal: institutul nu mai produce nici măcar vaccin antigripal pentru că mai este nevoie de îmbunătăţiri la ambalare.

„Nu este gata linia de fiolare. Proiectul de îmbunătăţire a procesului de fabricaţie în derulare se termină la sfârşitul anului", menţionează Radu Iordăchel, directorul Institutului Cantacuzino.

În aceste condiţii, ministerul, vinovat şi el de numirea unor manageri ineficienţi, este obligat să importe doze de vaccin. „Deja s-a terminat licitaţia pentru un milion de doze. Una dintre firmele participante la licitaţie a făcut contestaţie şi aşteptăm rezolvarea de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Indiferent de ce se întâmplă, achiziţionarea nu va fi afectată, vaccinarea începând de pe 15 octombrie. O să achiziţionăm vaccinurile la timp", ne asigură Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii. Banii alocaţi pentru această achiziţie sunt în total de 12 milioane de lei, asta însemnând că o doză va fi cumpărată cu 12 lei.

Vaccinul este mai scump în farmacii

Medicii recomandă imunizarea mai ales la copii şi la bolnavii cronici, care nu trebuie să scoată bani din buzunar pentru vaccinare. „Eu recomand oamenilor să se vaccineze pentru a preveni epidemiile de gripă. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât eficienţa la nivel de populaţie creşte. Dacă nu ne întâlnim cu cele trei tipuri de gripă conţinute în vaccin şi ne vom îmbolnăvi, vom face o variantă mult mai blândă, fără complicaţii", detaliază medicul de familie Remus Lupu.

Acesta atrage atenţia că România este printre ţările cu cea mai slabă rată de vaccinare din cauza costurilor.

Totuşi, dacă nu intraţi în categoriile care beneficiază de gratuite la vaccinare (persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar), puteţi cumpăra un vaccin din farmacie, însă veţi fi nevoiţi să plătiţi în jur de 30 de lei, spun specialiştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite