Ghid de orientare pentru studentul din provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazarea, transportul, poziţionarea complexurilor studenţeşti şi a marilor biblioteci universitare sunt detalii pe care trebuie să le cunoască un viitor student, care vine pentru prima dată într-un oraş mare.Viaţa într-un oraş mare poate părea haotică pentru un tânăr venit din provincie. Bobocii pot reduce stresul plecării de acasă dacă ştiu cum să se orienteze.

Bucureşti. Tocmai ai intrat la facultate. Eşti din provincie şi trebuie să mergi la studii într-un centru universitar mare. Mediul universitar ţi se poate părea străin, sau chiar ostil, un labirint în care îţi este greu să te descurci. Fie că este vorba de Bucureşti, Iaşi sau Cluj. Napoca, probelemele sunt aceleaşi: Cazarea, transportul, masa şi accesul la biblioteci.

Unde te cazezi?

Cazarea în cămine începe de regulă în a doua jumătate a lunii spetembrie. Fiecare universitate are propriile criterii de acordare a camerelor. Dacă nu găseşti loc la cămin, altenativa este să închiriezi. Poţi sta în gazdă, o variantă ceva mai ieftină, dacă eşti sociabil şi nu tederanjează prezenţa proprietarului în apartament. Înainte de a căuta anunţuri de închirieri, trebuie să ştii că pentru o garsonieră mobilată decent, în Bucureşti, e nevoie să scoţi din buzunar în jur de 1.260-2.100 de lei, în funcţie de zonă.

Apartamentele cu două camere costă în jur de 2.100-2.740 de lei. Sunt cazuri în care studenţii le preferă pe cele de patru camere, pentru a împărţi chiria cu alţi prieteni, care ajunge la 3.300 de lei, deci 845 de lei de persoană, mai puţin decât pentru o garsonieră. Dacă ai găsit o ofertă de apartament, însă nu ai cu cine să-l împarţi, poţi încerca să-ţi găseşti coleg pe adresa www.cautcoleg.ro, special creată pentru asta.

Abonamente cu reducere 50%

Dacă nu ai încă un automobil, cu siguranţă vei circula cu autobuzul, tramvaiul sau metroul. Te poţi deplasa ieftin, după ce primeşti legitimaţia de transport de la facultate, cu care primeşti reducere 50 % la abonament RATB sau la metrou. În Bucureşti, există doar anumite staţii unde aceste abonamente se fac cu reducere pentru studenţi: Piaţa Romană, Universităţii, Eroilor, Politehnica, Gara de Nord 1, Piaţa Unirii 1, Piaţa Unirii 2 , Grozăveşti.  Dacă te-a prins ora 23,00 în oraş sau ai multe bagaje, poţi lua desigur un taxi. E de preferat să faci comandă, unii taximetrişti care „agaţă clienţi” pe stradă măresc tariful sau profită că nu cunoşti Bucureştiul.

Cum stai legal?

Studenţii care nu sunt din Bucureşti au nevoie de viză de reşedinţă, aşa numita viză de flotant. Obţinerea vizei se face la secţia de poliţie în raza căreia locuieşti, împreună cu proprietarul. Dacă stai la cămin, de obicei se ocupă de asta administratorii.

Unde mergi la doctor?

Pentru studenţii care au carnet de sănătate şi carnet de student problema cu mersul la doctor este ca şi rezolvată. Ei pot merge la orice spital din Bucureşti pentru tratamente de rutină, controale sau servicii în regim de urgenţă, fără să plătească nimic.

Unde găseşti cărţi pentru facultate?

Biblioteci ai de unde alege, voinţă de citit să fie. Biblioteca Centrală Universitară este una dintre cele mai mari, aici poţi găsi cam orice carte din orice domeniu, reviste, ziare vechi şi alte publicaţii. Permisul costă15-20 lei. Pe lângă fotografie, carte de identitate şi taxa achitată, trebuie să faci şi un curs de orientare în bibliotecă, pentru a învăţa ce ai de făcut.

Principalele campusuri bucureştene

Leu - B-dul Iuliu Maniu nr.1-3,
RATB: 61, 62, 71, 93, 139, 336, Metrou: Politehnica

Regie - Splaiul Independenţei
RATB:601, Metrou: Grozăveşti, Semănătoarea

Grozăveşti - Splaiul Independenţei, nr. 204
RATB: 601, Metrou: Grozăveşti

Mihail Kogălniceanu
- Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46, RATB: 61, 69, 90, 91, 122, 137, 268, 336, 601
Metrou: Eroilor

Complexuri şi biblioteci moderne

Timişoara. Cei care au ales Timişoara ca centru universitar pentru a-şi urma studiile, vor găsi utile câteva repere pentru a se descurca mai uşor la început.

În oraş există patru mari universităţi: Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Victor Babeş”, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara.

Între cămine şi chirii

Fiecare dintre aceste universităţi dispune de cămine proprii. Partea proastă este că niciodată nu există suficiente locuri de cazare pentru toţi. De multe ori ,,bobocii” sunt neglijaţi pentru că, întâietate au cei din anii mai mari care au medii mai bune. De aceea cei care încep facultatea ar trebui să ia în calcul gazdele sau închirierea unui apartament. De obicei, gazdele cer până în 420 de lei pentru o cameră. Varianta unei chirii este mai avantajoasă în cazul în care studenţii se grupează şi caută apartamente cu mai multe camere. Preţurile variază în funcţie de condiţii şi de locaţie. Pentru un apartament cu trei camere decomandat în preajma universităţilor se plăteşte între 1.000 de lei şi 2.100 de lei.

Există un Complex Studenţesc situat în zonă centrală, în apropiere de universităţi. În complex sunt cămine studenţeşti, în mare parte renovate, ale tuturor facultăţilor în care condiţiile sunt bune. Pe lângă acestea universităţile au mai construit câteva cămine noi care sunt răspandite prin oraş.

Studenţii vor fi cazaţi în camere de două până la cinci persoane. Pentru cazarea la cămin un student plăteşte, pe lună, între 60 şi 200 de lei. Costul diferă de la un cămin la altul, în funcţie de numărul de persoane care împart o cameră şi în funcţie de media şcolară. Universitatea de Agronomie are un complex separat, doar pentru cei care urmează cursurile facultăţilor de acolo.

Biblioteci moderne şi transport gratuit

Universităţile dispun de biblioteci moderne de unde studenţii pot împrumuta cărţi pe baza legitimaţiilor pentru care se plăteşte o taxă de câteva zeci de lei, care diferă de la un centru universitar la altul.

În Timişoara, studenţii au reducere de 50% pentru transportul în comun. Regia Autonomă de Transporturi Timişoara oferă reducerea pe baza cardului Euro 26 , a carnetului de student şi a cărţii de identitate. În plus, universităţile decontează banii pe care studenţii îi dau pentru abonamente.

Condiţii de cazare, după posibilităţi

Iaşi. Tinerii care vin să facă facultatea într-unul dintre cele cinci centre universitare din Iaşi au la dispoziţie mai multe cămine şi campusuri unde-şi pot petrece anii de studenţie. La Universitatea “Al.I.Cuza” de exemplu există Campusul “Titu Maiorescu” aflat în apropierea instituţiei de învăţământ şi Campusul “Târguşor-Copou”.

Dacă vor să se cazeze în căminele C1 sau C2 din “Târguşor”, tinerii plătesc câte 240 de lei lunar pentru o cameră cu două locuri şi 220 lei pentru una cu trei locuri disponibile. În căminul C4  din acelaşi campus, studenţii plătesc 100 de lei în fiecare lună, iar dacă intenţionează să locuiască , în timpul anului universitar, în complexul de cămine C5-C11, atunci tinerii sunt nevoiţi să scoată din buzunar 105 de lei.

Dacă preferă condiţiile de lux, tinerii pot opta pentru căminul în regim hotelier Akademos unde trebuie să achite 600 de lei lunar sau pentru căminul “Gaudeamus”, unde plătesc 500 de lei în fiecare lună pentru o cameră cu două locuri.  În căminul Akademos, sunt disponibile şi apartamentele, pentru care un student trebuie să achite câte 310 lei pe noapte.

Dacă aleg să urmeze o faculte din cadrul Universităţii Tehnice “Gh.Asachi”, atunci tinerii trebuie să plătească între 100 şi 200 de lei dacă vor să se cazeze în căminele campusului “Tudor Vladimirescu” , aflat în apropierea instituţiei de învăţământ.

Transportul, cel mai mare avantaj

Studenţii care vor intra pe locurile finanţate de la buget vor avea norocul să plătească lunar 12, 5 lei pentru un abonament pe toate liniile. Pentru a beneficia de acesta, tinerii trebuie să ia de la secretariatul facultăţii la care sunt înscrişi căte o adeverinţă de transport în fiecare lună.

Biblioteci disponibile

Studenţii au două mari biblioteci la care se pot înscrie pentru a-şi procura cărţile necesare pentru facultate. Prima dintre ele este Biblioteca Central Universitară “Mihai Eminescu”, unde pe baza unei adeverinţe de student şi a sume de 8 lei, studenţii primesc un permis. O altă variant ar fi Biblioteca Judeţeană “Gh.Asachi” unde, pentru a-şi face un permis se achită o taxă de 10 lei.

100 de lei este suma minimă pe care un student o plăteşte lunar pentru o cameră în cămin, cea maximă fiind de 600 de lei.

Toamna se măresc chiriile

Cluj. Pentru studenţii care vin în primul an de studenţie în capitala Ardealului, părinţii trebuie să le pregătească sume importante pentru cazare. Pentru că locurile în cămin nu acoperă decât o mică parte din cereri, mulţi studenţi sunt nevoiţi să apeleze la chirii, bătălia fiind acerbă cu mai bine de o lună înainte începerea anului universitar.

Chiria unei garsoniere în cartierele Clujului începe de la 630 de lei, la care se adaugă şi cheltuielile de întreţinere. Pentru un apartament cu două camere, chiriile încep de la 970-1.100 de lei pe lună. Acestea sunt preţurile practicate în această perioadă, acestea crescând o dată cu apropierea anului universitar.

Norocoşii care prind un loc în cămin vor plăti tarife de cazare începând cu 90 de lei (pentru căminele cu 5 paturi în cameră ale UBB), 125 de lei (la căminele Universităţii Tehnice din campusul Observator ), 150 de lei (pentru căminele noi al Universităţii Babeş Bolyai) sau peste 200 de lei, în cazul căminelor garsoniere.

Studenţii admişi pe locuri bugetate beneficiază de abonament gratuit pe două linii de transport în comun, însă doar cu unul dintre cele trei carduri de reduceri studenţeşti (Studcard, ISIC şi Euro< 26). Studenţii de la taxă de la facultăţile de stat sau particulare acreditate au o reducere de 50% la abonamentul pe două linii. Cea mai mare bibliotecă este Biblioteca Centrală Universitară (BCU) „Lucian Blaga”.

Cele patru campusuri din Cluj-Napoca

Campusul Economica, pe strada Teodor Mihali, cuprinde căminele Economica I şi Economica II, cele mai noi cămine ale Universităţii Babeş-Bolyai.

Campusul Haşdeu, ce cuprinde cămine ale UBB, ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară şi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, localizat pe str. B. P. Hasdeu şi Piezişă.

Campusul Observator, ce cuprinde cămine ale Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, situat în cartierul Zorilor, pe str. Observatorului.

Universitatea Tehnică mai deţine două cămine în cartierul Mărăşti, pe str. Molnar Piuariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite