Galaţiul, cel mai aproape de stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii au montat deja preţiosul telescop
Specialiştii au montat deja preţiosul telescop

Cel mai mare observator astronomic public din România se va deschide, la începutul anului viitor, la Galaţi.

Observatorul, care va funcţiona la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, este singurul din ţară dotat cu acoperiş retractabil şi unicul care are un telescop asemănător celui de pe satelitul artificial al Pământului, Hubble.

Telescopul a costat peste 45.000 de euro şi a fost achiziţionat din fonduri europene. 

„În prezent se fac reglaje înaintea punerii în funcţiune a modernului echipament.  Începând din primul trimestru al anului viitor, telescopul va putea fi folosit, în mod direct, de către specialişti", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu. 

Publicul gălăţean va beneficia, în premieră naţională, de un sistem video care va permite transmiterea în direct a imaginilor diferitelor corpuri cereşti pe un ecran LCD amplasat în observator.

Evenimentele astronomice, precum eclipsele, vor fi transmise live în sala de proiecţie multimedia a Planetariului.

Ziua, vizitatorii vor putea vedea activitatea solară, printr-o lunetă de observaţii solare, de asemenea unică în România, sau vor putea viziona proiecţii tridimensionale în Planetariu.

Noaptea, când cerul este senin, cei interesaţi pot privi astrele prin telescoapele de 300 şi de 400 de mm.

„Cele mai căutate astre sunt Luna, mai ales munţii şi craterele acesteia, planeta Jupiter, cu sateliţii Galileeni sau planeta Saturn, cu inelele sale", a mai spus Tercu.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite