Mai bine ghicitoare în Spania, decât dascăl în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maricica Haraga (43 de ani) a renunţat la catedra de limba romani de la şcoala din  Iveşti şi a plecat în Spania unde va ghici în cărţi. Dascălul câştiga, după şase ani de vechime, 600 de lei. Tăierile salariale au adus-o însă în pragul disperării pentru că a ajuns să primească doar 450 de lei pe lună.

Condiţiile grele de lucru, dar şi salariul de mizerie pe care-l primesc dascălii de limba romani din Galaţi au ajuns să-i facă pe mulţi dintre practicanţii acestei meserii să se orienteze către alte meserii. Maricica Haraga (43 ani) a fost, până de curând, profesoară de limba romani, predată ca şi limbă maternă, la Şcoala nr. 1 din Iveşti. Însă de la 20 septembrie a abandonat catedra. Spune că nu mai poate îndura mizeria şi umilinţa la care este supusă zilnic. „Nu se mai poate aşa! Aveam salariul de 600 de lei. Acum, după reducere, am rămas cu 450 de lei. Sunt şi bolnavă, trebuie să-mi întreţin şi cei trei copii. În plus, am şi nişte datorii la o bancă, pe care trebuie să le achit, că altfel risc să-mi pierd casa", a declarat dascălul.

Mai bine pe străzi

Picătura care a umplut paharul a fost mutarea orelor de limba romani de la ora 7.00 dimineaţa sau seara, după ora 19.00. „După ce că sunt plătită mizerabil, sunt pusă şi în situaţia de a nu mai avea cui să predau. Cine să vină la ore la acele ore imposibile? Este o situaţie cu totul aberantă", a mai explicat profesoara.

Maricica Haraga a petrecut mai bine de şase ani alături de cele câteva sute de copii rromi din Iveşti. Spune că a îndurat multe, dar că situaţia actuală este dincolo de orice imaginaţie: „Sunt cadru didactic. Nu este posibil să mă duc în faţa elevilor cu ciorapii cârpiţi, cu hainele peticite, roase. Este sub demnitatea unui dascăl. Nu am bani nici să-mi întreţin familia".

Femeia se gândeşte acum la o nouă slujbă, pe bani mai mulţi, în Spania, după ce în România nu a găsit nimic convenabil. „Merg să ghicesc în cărţi şi să dau în bobi, chit nu pot să fac acest lucru legal. Nu poate fi mai rău decât nivelul de umilinţă la care m-a supus statul român", a declarat profesoara, telefonic, din autocarul care o duce spre o altă viaţă pe străzile Barcelonei.

Şefa Biroului Judeţean pentru Rromi Galaţi, Viorica Gotu, vrea acum să transforme acest post în mediator şcolar, care să fie salarizat prin intermediul Primăriei. Chiar şi aşa, nimeni nu aplică pentru un salariu considerat mult prea mic. „Există acum şi o altă problemă. Deoarece nu există un profesor calificat, în care să aibă încredere, părinţii ezită să-şi trimită copiii să înveţe această limbă standard. O preferă pe cea învăţată din primii ani de copilărie, chiar dacă aceea nu este oficială", a spus Viorica Gotu. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au precizat că nu pot interveni în acest caz. „Acesta este legea, iar noi trebuie să o respectăm", a declarat inspectorul general Doru Răzmeriţă.

"Sunt cadru didactic. Nu este posibil să mă duc în faţa elevilor cu ciorapii cârpiţi, cu hainele peticite, roase. Este sub demnitatea unui dascăl."
Maricica Haraga profesoară

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite