Funeriu: "Legea Educaţiei nu reprezintă mărul discordiei în coaliţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, crede că Legea Educaţiei nu reprezintă mărul discordiei în coaliţie, ci, mai degrabă, uneşte actualul Guvern, datorită prevederilor ei, care ţintesc modernizare sistemului de învăţământ.

"Legea Educaţiei nu reprezintă mărul discordiei în coaliţie. Legea Educaţiei şi prevederile din această lege unesc acest guvern, pentru că este vorba despre modernizarea sistemului de învăţământ. Această modernizare ne uneşte, mai degrabă, decât ne desparte", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, într-o intervenţie telefonică la postul Realitatea TV.

"Aştept şi motivarea deciziei şi care sunt urmările acestei decizii.  CCR e cea care trebuie să spună care sunt consecinţele. Este pentru prima dată când se ia o decizie pe tema conflictului între Guvern şi Parlament pe procedura asumării răspunderii. În plan politic, aceste lucruri trebuie duse până la capăt, trebuie să ducem până la capăt aceste probleme în formulă de solidaritate guvernamentală", a afirmat Funeriu care a făcut apel la "strângerea rândurilor" coaliţiei în Senat, într-o altă intervenţie, în cadrul emisiunii 3x3 a aceluiaşi post.

Ministrul Educaţiei a ţinut să sublinieze că UDMR nu grăbeşte adoptarea legii şi că prevederile acestei legi se regăsesc în programul de guvernare votat în Parlamentul României.

"Dacă vrem o lege a educaţiei pentru 2011 avem nevoie ca ea să fie adoptată până la 1 ianuarie. E necesar să avem această lege pentru că trebuie date o serie de metodologii care să o operaţionalizeze", a precizat Funeriu.

În plus, a mai spus Funeriu, noua lege are mecanisme în premieră - criteriile pentru promovarea în cariera universitară se bazează exclusiv pe performanţă în noua lege şi elimină nepotismul universitar.

"Preşedintele Senatului a sesizat Curtea cu privire la un conflict. De fapt, nu există un conflict. Legile trebuie să fie perfecte", a mai declarat Daniel Funeriu.

Întrebat dacă se aştepta la un vot negativ din partea CCR, ministrul a spus: "Dacă ne-am fi aşteptat la un vot negativ nu am fi mers pe această linie". De asemenea, Funeriu a precizat că nu s-a gândiit să demisioneze în urma deciziei CCR.

"Misiunea mea este să trec legea educaţiei, nu să demisionez. Nu m-am gândit să demisionez după decizia Curţii. Vom duce acest efort până la capăt în condiţiile stabilite de CCR", a declarat Daniel Funeriu,

Despre Hârdău: Se află într-o postură delicată

Ministrul Educaţiei a refuzat iniţial să comenteze reacţia de bucurie a preşedintelui Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, coleg de partid cu el, la aflarea deciziei CCR. Ulterior, însă, a admis că şi poziţia acestuia, în calitate de fost ministru al Educaţiei, este "delicată".

"În România, Guvernul este sub control parlamentar şi nu Parlamentul sub control guvernamental. În consecinţă, cred că ar fi nefiresc ca eu, membru al Guvernului, să comentez atitudini... nu mi-aş permite din punct de vedere instituţional. Domnul Hărdău, ca toţi senatorii şi deputaţii, a fost învestit în funcţie de alegători, ei sunt cei care trebuie să judece acest lucru, ar fi nefiresc să comentez. M-aş fi bucurat şi eu ca lungimile noastre de unde să fie mult mai apropiate. Însă aş mai spune încă un lucru: este o postură delicată în care se află şi domnul Hărdău, ca fost ministru al Educaţiei, şi eu cred că atunci când ai fost ministru al Educaţiei ai o anumită datorie de rezervă faţă de acţiunea...", a spus Funeriu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite