Fructe şi legume din Occident la schimb cu pasca de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii plecaţi la muncă peste hotare trimit acasă legume şi fructe primite bonus la serviciu şi beneficiază la schimb, de la rude, cozonaci, pască, ouă roşii şi vin. Firmele de curierat care operează între România şi ţări din vestul Europei circulă în ultimele zile cu maşinile burduşite de colete cu alimente.  

Ieri-dimineaţă, în autogara din Botoşani, zeci de localnici s-au îngrămădit să-şi ia pachetul cu legume sau fructe venit de la rudele plecate în Spania sau Italia. „Am primit o ladă de portocale, una de vinete şi una de roşii de la cumnatul meu care lucrează la o fermă  în Italia. Le dă patronul pe gratis acum de Paşte şi ne trimit şi nouă pentru că oricum transportul nu-i costă nimic", a explicat Petronela Scutaru, din Botoşani, care a venit să-şi ridice cadoul de la autogară.

Românii care au găsit de lucru în agricultură Occident primesc bonus de Paşte de la angajatori portocale, lămâi, roşii, vinete, castraveţi sau ardei graşi. Cele mai multe astfel de bonusuri iau calea României, majoritatea „stranierilor" fiind prea strâmtoraţi ca să mai trimită haine şi parfumuri cadou de Paşte, ca în anii trecuţi. Pachetele voluminoase ajung la rude prin intermediul firmelor de transport internaţional de persoane. Avantajul vine din faptul că, fiind clienţi fideli, românii primesc servicii gratuite de coletărie.

Coadă şi la trimis pachete

Patronii firmelor de transport internaţional spun, totuşi, că numărul pachetelor aduse în ţară a scăzut la jumătate, comparativ cu anul trecut. Pe de altă parte, ei susţin că s-a dublat numărul coletelor trimise de românii de acasă rudelor plecate să-şi facă un rost în Occident. „Soţia lucreză în Sicilia, în Italia, şi i-am trimis să aibă şi ea pe masa de Paşte cârnaţi, cozonac şi vin de-al nostru românesc. În fiecare an fac la fel", a spus Ştefan Horvath, localnic din comuna Joldeşti, judeţul Botoşani.

Şi ieşenii au făcut ieri rând cu sutele la firmele de transport internaţional pentru a primi pachete de la rudele plecate în străinătate. Nici cei de acasă nu sunt mai prejos: cozonaci, pască, murături, vin şi ingrediente româneşti sunt împachetate cu grijă şi trimise către cei plecaţi la muncă peste graniţă. Cei de-acasă spun că fac tot posibilul să le facă sărbătorile frumoase celor plecaţi. „I-am trimis cumnatei mele din Italia cârnăciori, cozonaci, pască, brânzeturi, nişte sticluţe cu vin bun de-al nostru şi nişte ingrediente româneşti. La ei sunt scumpe toate şi nici nu au gustul de acasă", a explicat Paul Ţugui (34 de ani), din Iaşi. 

"Am primit o ladă de portocale, una de vinete şi una de roşii de la cumnatul meu care lucrează la o fermă  în Italia. Le dă patronul gratis acum de Paşte.''
Petronela Scutaru
Botoşani

Mai puţini bani trimişi acasă

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice, au fost anul trecut de 3,8 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Valoarea sumelor transferate este cu aproape 13% mai mică faţă de 2009 şi cu 43% în minus faţă de 2008. Experţii spun că transferurile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Principala cauză a sumelor mici trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite