FOTO The France 24 Observers vorbeşte despre “Cimitirul Vesel” al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce principalul subiect de astăzi al presei internaţionale referitor la România este legat de explozia de la Maternitatea Giuleşti în care patru bebeluşi au murit şi alţi şapte au suferit arsuri grave, The France 24 Observers publică un material despre una dintre ciudăţeniile cultural-turistice din ţară: Cimitirul Vesel de la Săpânţa.

"Ascuns în colţul nord-vestic al României se află Cimitirul Vesel de la Săpânţa, unde sute de cruci albastre, decorate cu desene complicate şi viu colorate povestesc vieţile localnicilor îngropaţi aici", notează The France 24 Observers.

La câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina, cei aproximativ 3.000 de locuitori ai satului îşi înmormântează rudele într-o mod "vesel" de mai bine de 50 de ani, motiv pentru care Săpânţa a devenit o atracţie turistică pentru români, dar şi pentru străini.

Cum să zâmbeşti în faţa morţii

The France 24 Observers prezintă şi povestea celui care a demarat "mişcarea mormintelor vesele": Stan Ioan Pătraş, un artist local care a început să picteze crucile mormintelor imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Ideea lui era să uşureze înfruntarea cu moartea a apropiaţilor celui decedat, prezentând ceea ce a fost frumos din viaţa celui înmormântat.

În locul clasicelor fotografii care se pun pe pietrele funerale, Ioan Pătraş a preferat să picteze persoanele decedate în ipostaze reprezentative din vieţilor lor: de la mânatul vitelor, la gătit, sau la momente de rugăciune. În alte cazuri, pe crucile "vesele" de la Săpânţa este descris modul accidental în care a murit persoana respectivă.

"Îmi plăcea să beau, uneori prea mult"

Totodată, pe lângă creştinescul "Odihnească-se în pace" sau "Fie-i ţărâna uşoară", pe unele cruci apar mesaje nostime precum "Cel mai mult mi-a plăcut să gătesc supă de curcan" sau "Îmi plăcea să beau, uneori prea mult".

După moartea lui Ioan Pătraş, în 1977, ucenicii lui i-au continuat munca, Cimitirul Vesel de la Săpânţa prezentând lumii întregi o latură pozitivă a românilor.

Vezi GALERIE FOTO

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite